Celjska občina s štipendijami na pomoč kulturnim delavcem


Mestna občina Celje je celjskim samozaposlenim ustvarjalcem iz različnih področji umetniškega ustvarjanja podelila 21 delovnih štipendij v vrednosti 3.000 eurov. Skupaj je bilo podeljenih 63.000 evrov.

Kot so pojasnili na Mestni občini Celje so delovne štipendije namenjene ohranjanju in razvijanju ustvarjalnih potencialov umetnic in umetnikov, ki so v času ukrepov omejevanja javnih kulturnih prireditev zaradi širjenja bolezni covid-19 ostali brez možnosti javnega nastopanja in delovanja ter s tem tudi brez prihodkov.

“Javni poziv za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene kulturne ustvarjalce je bil objavljen od 10. 10. 2020 do 10. 11. 2020. Podelili smo 21 štipendij (toliko je bilo tudi prijav) v skupni vrednosti 63.000 eurov. Število društev, samostojnih kulturnih delavcev in fizičnih oseb, ki delujejo na področju kulture v Mestni občini Celje, je sicer večje od 90 Za življenje v Celju so kulturni ustvarjalci velika dodana vrednost. Kultura širi obzorja, hrani duha, izobražuje, razveseljuje, spodbuja k razmišljanju in pomembno sooblikujejo utrip v mestu. Ljudje potrebujemo kulturo, družba brez kulture ne more doseči vseh svojih potencialov,” so zapisali na občini in dodali, da bodo tudi v prihodnje pomagali umetnicam in umetnikom. Trenutno je tako že odprt Javni razpis za izbiro kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2021 sofinancirala Mestna občina Celje.