Celjska porodnišnica z novo transportno reanimacijsko posteljico za prezgodaj rojene novorojenčke


Nova pridobitev celjske porodnišnice. Ob njej stojijo (z leve): neonatologinja Ana Ilijaš Trofenik, dr. med., ki je vodja Odseka za neonatalno pediatrijo na Ginekološko porodniškem oddelku in Lea Školnik, dr. med. ter predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka mag. Jakob Koren, dr. med.

Ginekološko porodniški oddelek Splošne bolnišnice Celje je tretji največji ginekološko porodniški oddelek v Sloveniji, na katerem deluje tudi Odsek za neonatalno pediatrijo.

Zadnja leta je v celjski porodnišnici luč sveta letno ugleda približno 1.800 novorojenčkov, med njimi od 220 do 230 takšnih, ki so rojeni prezgodaj ali s prenizko porodno težo in potrebujejo posebno zdravstveno oskrbo in nego.

Od avgusta naprej, jim je pri tem v pomoč tudi najsodobnejša tehnologija v obliki transportne reanimacijske posteljice z reanimacijskim modulom. Pri njenem nakupu so v veliki meri pomagala donacijska sredstva dveh donatorjev, Rotary cluba Celje in Hood Burgerja.

Že nekaj let porodnišnica zagotavlja 24-urno prisotnost zdravnikov specialistov neonatologov, ki lahko v veliki meri sami oskrbijo prezgodaj rojene otroke in nedonošene novorojenčke s težavami pri rojstvu.

Pri prezgodnjem porodu ter določenih bolezenskih stanjih potrebuje novorojenček ustrezne ukrepe v prvih minutah po rojstvu. Kadar sam ne diha zadostno, je potrebno umetno predihavanje preko posebnih aparatur, z dodatkom ustrezne mešanice kisika in zraka, čiščenje dihalnih poti ter številni dodatni ukrepi. Ob tem je izrednega pomena preprečevanje podhladitve, ki dokazano poslabša otrokovo stanje. Od avgusta naprej jim pri tem pomaga tudi najsodobnejša tehnologija v obliki transportne reanimacijske posteljice z reanimacijskim modulom za novorojenčke, ki je postala del ginekološke operacijske sobe, v kateri se izvajajo porodi s carskim rezom. Ker je premična, bodo novorojenčke lahko hitro in varno prepeljali do vseh delovišč ter med transportom poskrbeli za vse potrebne zdravstvene ukrepe.

Najnovejša posteljica kupljena z veliko pomočjo dveh donatorjev

Novo opremo –  transportno grelno reanimacijsko posteljico Sunflower z reanimacijskim modulom in preiskovalno lučko proizvajalca Atom Medical, katere cena je bila 23.872,80 evrov z DDV so nabavili s pomočjo dveh donatorjev in sicer Rotary Cluba Celje, ki je na svojem dobrodelnem dogodku za ta namen zbral 7.000,00 evrov, ter Hood Burgerja, ki je s posebnim burgerjem Lady Marmelade kuharskega mojstra Janeza Bratovža zbral 2.722 evrov.

Zaradi varnostnih ukrepov za preprečitev vdora okužbe z novim koronavirusom v bolnišnično okolje v porodnišnici Celje ne morejo pripraviti javne predaje donacije namenu, se pa želimo obema donatorjema za njuno pomoč kljub temu javno zahvaliti. Splošna bolnišnica Celje obema donatorjema za njuno pomoč in zaupanje v delo bolnišnice iskreno zahvaljuje. Spet in znova se je pokazalo, da lahko skupaj naredimo več.

D.G.