Celjska potomka najstarejše trte na svetu obrodila 20 grozdov


Na Starem gradu Celje so pred dnevi potrgali grozdje celjske potomke najstarejše trte na svetu. Potem, ko lani zaradi pozebe ni obrodila nobenega grozda, jih je letos obrodila 20.

stara-trta-celjeTrto je Mestna občina Celje posadila 28. maja 2002. V imenu Mestne občine Maribor jo je takrat daroval podžupan mag. Jože Protner. Od takrat je njen gospodar župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, skrbno pa jo že vsa leta neguje mestni viničar Boštjan Safran.

Trta je letos obrodila 20 grozdov. V lanskem letu jo je pozeba tako prizadela, da ni dozorel noben grozd, zato Boštjan Safran tudi težko napove, kako bo prihodnje leto in ali lahko upamo na večji pridelek.

Povedal je, da je grozdje sladko in tudi zdravo, saj je trto le dvakrat škropil. Medtem, ko je župan povedal, da so pred 15 leti sprejeli tudi obveznost, da bodo skrbeli za potomko Stare trte, trgatev pa je priložnost za druženje in negovanje lepega slovenskega običaja.

Žametovka ali modra kavčina je avtohtona slovenska sorta, Stari grad Celje pa s svojo mogočnostjo in bogato zgodovino pravi kraj za najstarejšo vinsko trto na svetu.

Trto je mestnemu viničarju Boštjanu Safranu in trem vinskim vitezom pomagal potrgati tudi župan Bojan Šrot.

macke-rasstvava-polsi