Celjska Špica – priljubljena točka Celjanov, ki tu in tam povzroči tudi kanček nejevolje

11. 07. 2018 06:31

Celjska Špica je v zadnjih letih postala ena izmed najbolj priljubljenih točk v Celju. Razloga sta predvsem dva: pot ob Savinji, ki je tako za sprehajalce kot tudi rekreativne športnike praktično nepogrešljiv del vsakdana, ter sodoben kajakaški center Kajak kanu kluba Nivo Celje, kjer se v lokalu z idilično okolico mnogi radi ustavijo in posedijo na terasi ob Savinji.

A kjer je na kupu veliko ljudi, včasih prihaja tudi do zapletov ali nejevolje. Na enega takšnih nas je opozoril bralec – kolesar – zato smo preverili, kako je poskrbljeno za sožitje med pešci, kolesarji in obiskovalci priljubljenega lokala.

02-stara-colnarnaKajakaški center je bil odprt leta 2011, potem, ko je bila leta 2006 požgana stara lesena čolnarna na Špici. Na pogorišču je nato nastal moderen center v idiličnem okolju, kjer se redno prireja tudi različne dogodke, denimo priljubljeno kresovanje na Špici, svetovni pokal v kajaku in kanuju na divjih vodah, novoletni skok v Savinjo, in drugo.

Predvsem v toplejšem delu leta pa se na Špici Celjani radi zbirajo četudi se ne dogaja kakšen organiziran dogodek.

A stvari za vse deležnike v tej zgodbi le niso tako idilične, kot se zdijo na prvi pogled.

Pismo občana ter zahteva pred pobudo za peticijo

bdr

Pred časom smo v uredništvo prejeli pismo našega bralca, ki po poti ob Savinji redno kolesari, obenem pa je tudi reden gost picerije na Špici, kjer se ustavlja med kolesarjenjem.

Kot nam je opisal, je bil nedavno deležen neprimernega odnosa enega izmed članov osebja restavracije, ko se je tam ustavil med kolesarjenjem po poti ob Savinji in na reklamno tablo ob piceriji prislonil svoje kolo. Natakarica ga je ob tem ostro opozorila, da se koles parkiranih izven svojega namenskega parkirnega mesta na Špici ne tolerira več.

Občan ob tem sicer priznava, da imajo na Špici res nekaj urejenih parkirišč za kolesa, vendar po njegovo, tovrsten hotelski režim na takšno točko ne sodi.

spica-pot-savinja016Zaradi omenjene neprijetne izkušnje ter  zaradi čedalje večjega števila ovir na poti mimo Kajak kanu kluba Nivo Celje ga je zanimal status poti ob Savinji na katero so postavljene mize za goste picerije, pot pa je na obeh straneh picerije še dodatno ograjena z visokimi betonskimi koriti. Vse to po njegovem onemogoča nemoteno kolesarjenje po poti, kar razume kot poseganje v svobodno voljo občanov oz. v tem primeru do proste rabe občinskih površin za namene rekreacije.

“Po preučitvi vseh dosedanjih dejstev se ponuja kompromis, da se umaknejo korita na vstopu in izstopu ter ena vrsta miz, sicer se pričnejo aktivnosti v zvezi z zbiranjem podpisov za civilno pobudo, katere zahteva bo vrnitev namembnosti omenjene državne poti v prvotno stanje” zaključuje.

Občina meni, da se mora pot uporabljati v sožitju in medsebojnem spoštovanju

spica-pot-savinja008Za odgovor smo se najprej obrnili na Mestno občino Celje od koder so nam odgovorili da je pot mimo Špice s prometno signalizacijo opredeljena kot območje za pešce, vendar je prvenstveno namenjena potrebam Direkciji republike Slovenije za vode, za nujne dostope, vezane na vzdrževanje vodotoka.

Kot pravijo na Občini, je v tem območju vožnja pod določenimi omejitvami in opozorili namenjena in dovoljena tudi kolesarjem in uporabnikom posebnih prevoznih sredstev (dostava), njihova hitrost pa je omejena na 10 km/h.

Ker je torej pot mimo Špice namenjena obiskovalcem, sprehajalcem in kolesarjem, bi bilo prav, da jo uporabljajo v sožitju in medsebojnem spoštovanju, so še dodali.

MOC: “Iz občanovega sporočila ni razvidno, kje je parkiral kolo. Svetujemo mu, da naslednjič uporabi stojalo za kolesa, ki stoji ob objektu. Sicer pa pot poteka po zemljišču, ki je v lasti Republike Slovenije in ima status naravnega vodnega javnega dobra. ”

Predsednik Kajak kanu kluba: kolesarji radi svoje kolo nasonijo kar na mizo ali drevesa ob poti

spica-pot-savinja011Za mnenje smo poprosili tudi predsednika Kajak kanu kluba Nivo Celje Dušana Kondo. Kot je dejal, reklamnih panojev ob gostišču ni, zato predvideva, da je omenjeni občan kolo verjetno prislonil na katero od novih ograjic, ki so jih nedavno postavili okrog dreves ob poti.

To so to morali narediti, saj so bila tako drevesa kot trava pod njimi zaradi prislanjanja koles že dodobra poškodovana. Odločili so se, da z lastnimi sredstvi uredijo zaščite za drevesa in novo naravno travno preprogo pod drevesi. Poleg tega so ob piceriji in okoli kajakaškega centra uredili parkirna mesta za skupno 25 koles, kjer lahko kolesarji svoja vozila tudi zaklenejo. Toda, kot kaže tudi to ni zadovoljilo vseh.

“Zadnje čase opažamo, da želi veliko kolesarjev imeti svoje kolo praktično za svojo mizo ali pa ga naslonijo na ta lepa drevesa ob poti”, pove Konda.

spica-pot-savinja014Dejal je še, da se zavedajo, da so mize delno postavljene tudi na poti, ki je last države, vendar se vseskozi zelo trudijo, da je med mizami vedno toliko razmaka, da lahko tudi kolesarji nemoteno peljejo mimo Špice.

Glede visokih korit na vsaki strani picerije pa je Dušan Konda povedal, da je ta na njegovo pobudo postavila MO Celje. Razlog za takšno pobudo, ki je bila s strani občine odobrena, je bila prehitra vožnja tako motoristov kot kolesarjev mimo Špice. In to kljub temu, da je omejitev na tej poti striktno omejena na največ 10 km/h.

V preteklosti so se namreč zaradi neprilagojene hitrosti že dogajala tudi bližnja srečanja osebja, gostov ali članov kluba s prehitrimi kolesarji. Omeniti pa velja še, da je na Špici dnevno tudi veliko družin z otroci.

Odnosa svojega osebja do občana pa Konda ne more komentirati, saj nima informacije, kdo točno bi naj bila oseba, ki naj bi neprimerno opozorila kolesarja na napačno parkirano kolo.

Ob koncu je Konda dejal, da večina ljudi hvali Špico in urejenost okolice kajakaškega centra, a da se zaveda, da je ugajati vsem praktično nemogoče. Kljub temu upa, da bi morebitne nevšečnosti v prihodnje reševale na prijateljski ravni.

kolesa-spica

Blaž Skok

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 0,984 seconds.