Celjski dom v Baški praznuje 60 let (foto)

23. 09. 2019 13:13

celjski-dom1

V petek je bila v Celjskem domu v Baški slovesnost, s katero so obeležili 60. obletnico doma, ki je od leta 1959 izvajalec spremljevalne socialne in zdravstvene dejavnosti za celjske otroke in mladino.

V vseh letih je Celjski dom izpolnjeval svoje poslanstvo ter ohranil in vzdrževal visok nivo storitev. Že ves čas je poletno letovišče otrok z zdravstvenimi težavami, zadnjih 20 let pa gosti tudi otroke iz socialno ogroženih družin.

celjski-domDom je bil vedno na voljo tudi izobraževalnim institucijam, tako da so ga koristili tudi vrtci, osnovne in srednje šole, od leta 2011 pa program poletne šole v naravi izvajajo vse celjske osnovne šole. V zadnjem obdobju v Baško prihajajo tudi delegacije otrok iz ruskega Šjolkovega.

Celjski dom je danes v celoti obnovljen in ponuja zelo dobre pogoje za letovanja otrok, družin, društev ter raznih delovnih in socialnih organizacij. Vodstvo in zaposleni skrbijo za dobro oskrbo obiskovalcev na vseh področjih. Ponujajo bogat nabor športnih in drugih aktivnosti ter s prijaznostjo in veseljem do dela dajejo občutek domačnosti.

V vseh letih delovanja – dom je bil zaprt le v času vojne na ozemlju Republike Hrvaške – je v Celjskem domu letovalo približno 34.000 otrok, od tega v zadnjih 8 letih kar 8.000. Vsako leto zanje skrbi do 50 vzgojiteljev, pedagoški vodja in medicinska sestra. Najbolj vsem ostane v spominu navdušenje otrok, srečni obrazi predvsem tistih, ki še nikoli niso bili na morju.

Na slovesnosti je poleg župana Mestne občine Celje Bojana Šrota in direktorja družbe Celeia Mija Zorka govoril tudi župan Baške Toni Jurani. Vsi so izpostavili, da je eden ključnih razlogov za dolgoletno uspešno delovanje doma tudi iskreno prijateljstvo med mestoma Celje in Baška. Direktor Celeie je poudaril odlično sodelovanje z Mestno občino Celje in predanost zaposlenih. Župan je svoj govor zaključi z mislijo: “Otroci si nas ne bodo zapomnili po stvareh, ki so jih od nas dobili, temveč po občutku, da so cenjeni in veselju, ki smo jim ga podarili.”

Za letos se je sezona v Celjskem domu zaključila, dom se spet odpre 26. aprila 2020.

O zgodovini doma

celjski-dom-stara-2

Otroci iz celjske občine so vsa leta po osvoboditvi letovala na Jadranu. Občina je imela sprva svoj dom v Bakarcu, leta 1957 pa je Baška Celju podarila zemljišče, kjer je zrastel novi Celjski dom (fotografija levo). 1. julija 1959 ga je uradno odprl takratni predsednik ljudskega odbora Celjske občine Franc Rupret, 3. julija 1959 pa je že sprejel prvo kolonijo otrok iz Celja.

Upravljanje s Celjskim domom je bilo vsa leta v neposredni ali posredni domeni Občine Celje. Sprva je z njim upravljal Oddelek za zdravstvo in socialno varstvo na Občini Celje, ga predal Občinskemu centru za socialno delo Celje, katerega so nasledili Skupnost otroškega varstva Celje, TOZD Pionirski dom Cvetke Jerinove, pozneje Center interesnih dejavnosti.

Leta 2001 je Mestni svet Mestne občine Celje sprejel Izjavo o ustanovitvi družbe Celeia, d. o. o., s sedežem v Baški, ki s Celjskim domom upravlja še danes.

Mestna občina Celje je ena redkih, ki ji je uspelo obdržati počitniški objekt za zdravstvene in socialne kolonije na Hrvaškem.

pano1-9
Otroci na letovanju v Baški leta 1959…
kolonija_celjski-dom
…in letošnja generacija otrok, ki so letovali v Baški.

vir: MOC

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 3,056 seconds.