Celjski ekipi NMP letos najboljši na tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči na Rogli

25. 09. 2018 09:47

Ekipi NMP iz Urgentnega centra Splošne bolnišnice Celje prejeli vsa najvišja priznanja na 12. strokovno-izobraževalnem tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči na Rogli.

Od 20. do 22. septembra je na Rogli potekalo tradicionalno, že dvanajsto strokovno-izobraževalno tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči (NMP), »Rogla 2018«. Na dogodku, ki se ga lahko udeležijo ekipe, ki so vključene v sistem nujne medicinske pomoči, je letos sodelovalo 24 ekip, 22 iz Slovenije in 2 iz sosednje Hrvaške. In v tej konkurenci sta, v tekmovalnem delu srečanja, vsa prva mesta letos osvojili reševalni ekipi Urgentnega centra Celje.

Strokovno srečanje na Rogli je tako izobraževalne, kot tudi tekmovalne narave, saj se prvi dan zvrstijo različne učne delavnice z aktualnimi temami iz nujne medicinske pomoči, nato pa se ekipe nujne medicinske pomoči pomerijo pri reševanju različnih scenarijev. Poleg strokovnih ocen, se ekipe NMP potegujejo še za pokal »Najsrčnejša ekipa«, ki jo prejme tista ekipa, ki se izkaže z najbolj prijazno in humano obravnavo pacienta po oceni statistov.

Letošnja Rogla je bila zaznamovana z reševanjem velike kemijske nesreče, oskrbo poškodovanega motorista, reševanjem lovca, ki je na preži doživel srčni infarkt, oživljanjem odrasle osebe, otroka, ki ima hudo alergično reakcijo,…

Pravilno je bilo treba določiti resnost opekline in tekočinsko nadomeščanje, poskrbeti za hiter iznos poškodovanca iz letala, ki je »nepričakovano« pristalo na tleh, prenesti poškodovanca po stopnicah z realno telesno težo in še bi lahko naštevali. Vsi scenariji se izvedejo pod različnimi vremenskimi pogoji ter v vseh delih dneva. Preizkus vsebuje tudi nočno aktivacijo, ki je za vse ekipe nenapovedana in časovno omejena. Poleg vseh scenarijev ekipe rešujejo tudi pisni test.

Reševanje posameznega scenarija sodijo trije ali štirje sodniki, tako da je ocena čim bolj objektivna. Sodniki, ki sodijo ekipam NMP so iz vrst zdravnikov in diplomiranih zdravstvenikov, izbrani so strokovnjaki za področje NMP, ki se po selekcijskem postopku pridružijo sodniškemu zboru. Vsako ekipo tekmovalcev se pri opravljanju naloge tudi snema, kar v nadaljevanju služi kot dokazno gradivo oz. edukacijski material.

Letos so celjsko ekipo z zdravnikom sestavljali reševalca Jernej Jeromel in Tilen Menart z zdravnikom Matjažem Vrbincem. Ta je v skupnem seštevku za najboljšo ekipo pometla z vso konkurenco in osvojila odlično prvo mesto pred ekipami Ljubljane (2. mesto) in Međimurja (3. mesto).

Celjsko ekipo brez zdravnika pa sta sestavljala reševalca Denis Verdel in Darko Zabukovšek. Tudi ta ekipa je premagala vso konkurenco in zasedla prvo mesto med ekipami brez zdravnika pred ekipama iz Škofje Loke (2. mesto) in Trbovelj (3. mesto).

Po izboru statistov pa je pokal za »Najsrčnejšo ekipo« prejela ekipa NMP z zdravnikom iz Celja, saj je bila tudi v tej konkurenci ocenjena kot najboljša.

Takšen uspeh je plod polletnega dela in urjenja. Določene vaje sta ekipi izvajali sami, nekatere scenarije pa sta reševali pod budnim očesom inštruktorjev iz lastne enote: zdravnic Tine Balog Kotnik in Neve Natek ter inštruktorjev Mateja Mažiča in Marka Tomažiča. Odlična uvrstitev celjskih ekip je tako tudi potrditev strokovnosti in usklajenosti timskega dela celotne ekipe NMP celjskega urgentnega centra.

»To ni prvi tak uspeh celjskih reševalnih ekip, kar priča o tem, da v Celju z različnimi izobraževanji in usposabljanji vseskozi skrbimo za vrhunsko usposobljenost naših ekip nujne medicinske pomoči«, je uspeh svojih sodelavcev povzel vodja celjskih reševalcev Matej Mažič.

Člani ekip NMP lahko tekmujejo v ekipah z zdravnikom (dva reševalca in zdravnik) ter v ekipah brez zdravnika (dva reševalca). Za tekmovanje potrebujejo reševalno vozilo ter vso opremo za nudenje nujne medicinske pomoči, predpisano z Pravilnikom o NMP. Scenariji potekajo na različnih lokacijah na pobočjih Rogle, nekaj pa jih je izvedenih tudi v zaprtih prostorih. Da je občutek reševanja čimbolj podoben realni situaciji, so v te scenarije vključeni živi statisti, invazivni postopki se zaradi varnosti izvajajo na lutkah ali različnih modelih. Odvisno od narave dela, se v reševanje različnih scenarijev vključujejo tudi druge intervencijske službe kot so gasilci, policija, gorski reševalci,…

nmp-v-akciji
Ekipa v akciji

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,396 seconds.