Celjski mestni svet začel z delom; Odprto Celje nadaljuje svoj boj

04. 12. 2018 17:19

Danes se je na ustanovni seji sestal novi sklic Mestnega sveta Mestne občine Celje. Vseh 33 svetnic in svetnikov je podalo svečano zaprisego, kar je storil tudi župan Bojan Šrot, ki je to storil že šestič. 

Slovesno prisegam, da bom dolžnosti župana opravljal vestno in odgovorno, spoštoval pravni red Republike Slovenije in Mestne občine Celje ter z vsemi močmi deloval za čast, blaginjo in razvoj Mestne občine Celje in njenih občank in občanov.

mestni_svet_celje_december_2018_zaprisega

Mestni svetniki  izhajajo iz 10 političnih strank:

Celjska županova lista – 11 svetnikov (Bojan Šrot, Breda Arnšek, Srečko Erjavec, Matej Lednik, Nataša Milohnoja, Dejan Obrez, mag. Simona Oset-Hliš, Janko Požežnik, Dušanka Safran, Sandi Sever, Marjana Volf)

Slovenska demokratska stranka –  5 svetnikov (mag. Marjan Ferjanc, Karmen Kozmus, Gvido Krušič, Leon Podlinšek, Matjaž Železnik)

Socialni demokrati – 4 svetniki (Damir Ivančić, mag. Marijana Kolenko, Stane Rozman, Branko Verdev)

Slovenska ljudska stranka – 3 svetniki (Maja Papič Lindič, Peter Pišek, mag. Darja Turk)

Demokratična stranka upokojencev Slovenije – 2 svetnika (Brigita Čokl, Štefanija Presker)

Celjska neodvisna lista – 2 svetnika (Miran Gracer ml., Darko Jojić)

Levica – 2 svetnika (Matija Kovač, Samo Seničar)

Stranka modernega centra – 2 svetnika (Matevž Jug, Matevž Vuga)

Stranka za delovna mesta (Sašo Farčnik)

Nova Slovenija – Krščanski demokrati (Sandi Krivec)

bojan_srot_zaprisega_december_2018Ker je bil Šrot izvoljen tudi kot svetnik bo njegov namestnik prisegel na naslednji redni seji. In kaj je novi – stari župan dejal ob prvem nagovoru?

“Mislim, da se ne motim, če povem, da glede na to koliko vas poznam, da nikoli v teh 20 letih, kar sem opravljal funkcijo župana, ni bilo v mestnem svetu toliko odličnih ljudi. Z znanjem in izkušnjami, z rezultati v svojem poklicnem življenju, hkrati pa sem osebno zelo vesel, da ste pripravljeni del teh bogatih izkušenj in svojega znanja nameniti za skupno dobro in za razvoj, predvsem pa za prebivalke in prebivalce tega mesta. /…/ Resnično se veselim našega dela v prihodnjih štirih letih. Smo različnih svetovnih nazorov, smo različnih strankarskih opredelitev pa vendar verjamem, da bomo znali biti tolerantni, spoštljivi drug do drugega, dojemljivi za drugačnost in bomo v razpravah kulturni ter da bomo pri odločitvah vedno imeli pred očmi vsebino današnje prisege. Pred nami je po moji oceni zelo dinamičen mandat. Naj povem, da smo samo od volitev na MOC prejeli sklepe o dodelitvi evropskih in državnih sredstev za preko 4,3 milijona evrov. V mestni upravi zelo intenzivno pripravljamo proračun za naslednje leto. Ta bo eden izmed višjih v zadnjih nekaj letih ravno zaradi evropskih projektov. V tem proračunu, ki bo zelo investicijsko naravnan bo preko 50 % denarja za različne investicije. Mesto je v dobrem, upam da ne pretiravam, če rečem v odličnem stanju. Letos smo dobili priznanje za najlepše urejeno in najbolj gostoljubno veliko slovensko mesto. Smo mladim in starejšim prijazna občina. Včeraj smo dobili priznanje bralcem prijazna občina. Vse to bomo morali znati, ne samo zadržati ampak tudi nadgraditi.”

§

Na drugi strani so iz gibanja Odprto Celje, ki na zadnjih volitvah, razen županskega, zaradi proceduralnih razlogov ni imelo kandidatov, sporočili, kako tečeje njihove aktualne aktivnosti.

Tako so 1. decembra na Zunanji oddelek Upravnega sodišča v Celju poslali predloga za obnovo postopka v zvezi z zavrnilnima odločbama celjske volilne komisije (OVK) in zavrnilnima sodbama Upravnega sodišča glede naših kandidatur za mestni svet in Svete KS/MČ ter predlagali izdajo začasne odredbe, s katero se naj zadrži konstituiranje novega Mestnega sveta MOC.

Kot razlog za obnovo postopka so navedli neenako obravnavo volivk in volivcev, in sicer na nacionalni in lokalni ravni. Pri tem ugotavljajo, da OVK niso enako obravnavale vloženih kandidatur in so volivcem v nekaterih občinah (Dol pri Ljubljani, Renče-Vogrsko, Šentjur, Šoštanj, …) dopuščali rabo imena liste tudi v funkciji imena predlagatelja, zaradi česar sta bili v Celju njihovi kandidaturi zavrnjeni.

Opozarjajo, da tudi celjska OVK ni enako obravnavala vseh vloženih kandidatur, ampak je nekaterim političnim strankam dopuščala rabo imena liste tudi v funkciji imena predlagatelja.

Danes so ob 10:28 na Mestni svet MOC vložili pritožbi zoper poročili celjske OVK o izidu volitev za župana in mestni svet ter zahtevali razveljavitev volitev in odreditev novih volitev. Kot razlog so navedli prejem Mestnega časopisa v poštne nabiralnike vseh gospodinjstev v občini na prvi dan volilne kampanje dne, s čemer naj bi aktualni župan zlorabil svojo oblastno pozicijo in občinska sredstva v svojo osebno korist in si tako kot županski kandidat na nepošten način ustvaril privilegiran položaj na lokalnih volitvah.

Po poročanju Dela so na ustanovni seji svetniki zavrnili obe pritožbi.

Dodano naknadno

Proti zavrnitvi oz. za njuno potrditev sta glasovala samo svetnika Levice.

Znana je tudi sestava komisije za volitve in imenovanja, kjer svojih predstavnikov nimajo Desus, Levica in SMC, tako da je na ta način jasna tudi nova koalicija.

*foto: Edi Einspieler

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,764 seconds.