Celjski oktet koncertiral v Narodnem domu, KD APZ Celje pa v Celjskem domu (foto in video)


Svetovni dan muzejev, ki ga obeležujemo 18. maja, je v Celju med drugim minil v znamenju dveh letnih koncertov. V Narodnem domu so obiskovalce razvajali člani Celjskega okteta, v Celjskem domu pa so na svoj račun prišli ljubitelji Kulturnega društva Akademski pevski zbor Celje.

Celjski oktet, katerega umetniški vodja je Primož Krt, je bil ustanovljen leta 1979 kot Vokalna skupina Terca in od takrat bogati kulturno dogajanje v Celju. Deluje torej že ne prekinjenih 33 let. Ime Celjski oktet si je nadel po desetih letih delovanja (leta 1989). Poleg gostovanja po vsej Sloveniji se je oktet spogledoval tudi s tujino, saj se je s samostojnimi koncerti predstavil v nemškima Grevenbroichu in Berlinu ter v Franciji, v Parizu. V oktetu pojejo Jan Kovač, Igor Levpušček in Nande Kunst (1. tenor); Tomaž Pavlin in Peter Hudohmet (2. tenor); Drago Zorko in Hugo Ograjenšek (bariton); ter Miran Krštinc in Ernest Pušnik (bas).

Člani celjskega okteta so znova navdušili obiskovalce koncerta.

Za poustvarjanje in uveljavljanje pevske dediščine je oktet prejel številna priznanja, omenimo le Bronasto plaketo Zveze društev Celje, Zlati žig prvega srečanja izbranih oktetov Slovenije in Bronasti grb Mestne občine Celje. Člani okteta so ponosni na sodelovanja s številnimi uveljavljenimi glasbeniki, vokalnimi skupinami in zbori (Akademski pevski zbor iz Celje, Komorni moški zbor iz Celja, Moški pevski zbor “Pod gradom” Celje, Vokalni sekstet “Dekleta iz Bukovice”, VS Cvet, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, šansonjerka Vita Mavrič in številni drugi), v letošnji sezoni pa sodelujejo v opereti Grofica Marica. Bogat in pester program okteta je dodatno popestril gost citrar ter učitelj tega inštrumenta, Tomaž Plahutnik.

APZ Celje.

Istočasno se je v Celjskem domu odvijal koncert KD Akademskega pevskega zbora Celje, katerega zborovodkinja je Sonja Čendak Pavlič. APZ Celje, ki združuje več kot štirideset aktivnih članov, deluje od leta 1981, v svoj program pa združuje cerkvene in posvetne pesmi iz vseh obdobij, torej vse od gregorijanskega korala, ljudskih pesmi drugih narodov, do sodobnih skladb in popevk tujih in domačih mojstrov.

Kakor Celjski oktet tudi APZ Celje sodeluje s številnimi domačimi in tujimi pevskimi skupinami (MPZ France Prešeren, MMPZ Tehnik, MPZ Bekescaba-Madžarska, Oktet TEŠ, Mladinski zbor češke filharmonije iz Prage, brnski madrigalisti ter glasbenimi skupinami drugih vrst. Zbor se je predstavil tudi s tamburaškim orkestrom Akord, skupaj so sodelovali pri projektu Carmina Burana. Poslanstvo zbora sega tudi na področje ohranjanja slovenske etnografske dediščine, zato so se člani povezali z italijanskim moškim zborom Fioccorosso, pobudnikom Caelicantusa, bienalnega srečanja zborov iz alpsko-jadranske regije. Pevci tako gostujejo po Evropi, tudi izven Caelicantusa. Nastopili so v Nemčiji, Švici, Španiji, na Nizozemskem ter nekajkrat na Češkem, v Avstriji in Italiji.

APZ Celje in Mladinski godalni orkester GŠ Celje sta popolnoma prevzela obiskovalce in glasbene gurmane.

Poleg nagrad, ki so jih dobivali na domačih tleh, se zbor lahko pohvali s številnimi nagradami, ki so jih prejeli v tujini, na mednarodnih tekmovanjih. V češkem Olomucu so maja 2003 osvojili srebrno priznanje. Aprila 2004 je zbor na mednarodnem tekmovanju zborov Musica Mundi v italijanski Riva del Garda prav tako osvojil srebro, obakrat pod vodstvom Barbare Arlič.

Sonja Čendak Pavlič vodi zbor z občutkom za publiko in pevce, njen glasbeni izbor je premišljen in uravnotežen. Najraje izbira spevne, a pogosto zahtevne polifone skladbe, ki so pri srcu tudi zboru. Pod njenim vodstvom se je zbor leta 2008 dobro uvrstil na Sozvočenjih, reviji odraslih pevskih zborov v Rogaški Slatini. Novembra 2009 se je APZ kot edini zbor s Celjskega udeležil regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov v Slovenj Gradcu in dobil zlato priznanje ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane v XIX. stoletju.

Na 31. letnem koncertu so poleg APZ Celje nastopili gostje – Dejan Jakšič na klavirju in Mladinski godalni orkester GŠ Celje.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, prisluhnete in ogledate si lahko utrinke iz nastopov Celjskega okteta in APZ Celje.

v/t/f: eH