Celjski opat Marjan Jezernik na praznik Marijinega vnebovzetja vernike pozval k evangeljskim vrednotam (video)

16. 08. 2013 11:59

Véliki šmáren, vélika máša, vélika gospójnica oz. praznik Marijinega vnebovzetja je praznik, ki ga kristjani praznujejo 15. avgusta in je posvečen Kristusovi materi Mariji. Slednja z vnebovzetjem, najstarejšim Marijinim praznikom, simbolno sporoča, da pristno teženje za napredek v dobrem v zemeljskem življenju lahko prinese večno življenje.

Praznik Marijinega vnebovzetja je med najstarejšimi Marijinimi prazniki, prve omembe tega praznika segajo že v 4. stoletje po Kristusu. Dogmo oz. versko resnico o Marijinem vnebovzetju je leta 1950 razglasil papež Pij XII. S tem je papež dodatno poudaril, da Devica Marija ni bila po smrti podvržena telesnemu trohnenju, temveč gre za njeno zmagoslavje nad smrtjo, ko je po zgledu sina Jezusa Kristusa dosegla nebeško slavo.

Marijinemu vnebovzetju so posvečene številne cerkve pri nas in po svetu. Slovenski škofje vsako leto ob velikem šmarnu obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji. Verniki tako letos obhajajo 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Mariji ter obnavljajo posvetitev in izročitev Mariji iz leta 1992, ko so ves slovenski narod ponovno posvetili Mariji.

Slovesnosti ob Marijinem prazniku so se tudi v Celju udeležili številni verniki.

Številne procesije in maše so po večjih Marijinih cerkvah darovali že na predvečer velikega šmarna. V preteklosti je bil praznik zaznamovan predvsem s številnimi romanji vernikov, nekatera romanja so aktualna še dandanes.

Na praznik Marijinega vnebovzetja smo obiskali Marijino cerkev v Celju, kjer je opat Marjan Jezernik vernike med drugim pozval k vrnitvi k evangelijskim vrednotam. Po njegovih besedah verniki obhajajo “praznik neskončnih obzorij, praznik neskončne večnosti, saj smo povabljeni pod Marijino varstvo“. Marijo je postavil kot zgled vsem ljudem in jih povabil k hoji po njeni poti. Jezernik je seveda izpostavil tudi aktualno stanje cerkve in splošno moralno krizo v Sloveniji in svetu. Predvsem se je dotaknil trenutne krize v Cerkvi, ki vernike vse bolj deli. To deljenje in skrb bi lahko pregnala zven cerkvenih zvonov in verna molitev.

Ob koncu pridige, ki ji lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku, je Jezernik pozval k vrednotam, ki so jih verniki sprejeli na praznik Marijinega vnebovzetja. Slednje naj bi z vsem ponosom in odgovornostjo predali prihodnjim rodovom. Tega poslanstva se nikoli ne smejo sramovati, pa četudi bodo številni prav zaradi tega poslanstva “pljuvali” po vernikih. Svojo pridigo je zaključil z besedami: “Blagor tistemu narodu, blagor tisti družbi, ki svojo sedanjost in prihodnost gradi na zdravih duhovnih temeljih.”

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem lahko prisluhnete celotni pridigi opata Marjana Jezernika.

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 1,003 seconds.