Celjski Petriček gnezdo ilegalnih aktivnosti (foto)


Nekdaj prijetna gostilna s športnim igriščem na gričku nad Celjem, je svoj čas na sončne dni gostila oddiha ali športne aktivnosti željne množice. Petrička se mnogi spominjamo po družinskih izletih, športnih dnevih in prvomajskem kresu. Zdelo se je, kot da na Petričku vedno sije sonce.

Tudi ob našem zadnjem obisku tega kraja je sonce močno sijalo, vendar vse ostalo je bilo drugačno od nekdaj lepih spominov. Propadajoča stavba, v kateri so se,za še bolj dramatični učinek, pretepali mačkoni. Okoli komaj še stoječega objekta pa je pravo smetišče.

Petriček je že doživelo svoje temno obdobje v letih 1945, ko je tu bilo postavljeno otroško taborišče, za sirote nastale v drugi svetovni vojni. O tem taborišču grozot je napisana knjiga kot tudi posnet film. Čeprav je lepi naravni prostor še pred kratkim, vsaj zdi se tako, cvetel, je zdaj zanj spet nastopilo temačno obdobje, ki ne napoveduje svetle prihodnosti, saj v planu ni nikakršnih ukrepov za spremembo statusa quo.

Namesto, da bi Celjanom vrnili športno središče, s skakalnico, smučiščem, igriščem in telovadnim orodjem, ki je bilo dejavno tako pozimi kot poleti, naš naravni kotiček za oddih tone sam vase, njegova okolica pa postaja že skoraj nevarna.

Ob pogovoru z domačini, ki resnično obžalujejo propad Petrička, smo izvedeli, da to kar vidimo na prvi pogled, smeti in podrtijo, še ni najhuje. Tu bi namreč naj potekale tudi ilegalne dejavnosti, prekupčevanje z drogami, prostitucija in sestanki ˝dilerjev˝.

Čeprav se je Mestna občina Celje rešila bremena Petrička z zvršeno denacionalizacijo, bi za ureditev stanja, ki je iz naravnih in etičnih vidikov katastrofalno, morala poseči vmes in narodu vrniti staro izletno točko ali vsaj okolico urediti naravi primerno.

V dodani galeriji si lahko ogledate fotografije žalostnega propada Petrička.

Če v svojih albumih najdete fotografije nekdaj prijetnega Petrička, Vas naprošamo, da nam jih posredujete, saj želimo v posebnem članku spomniti na lepe čase Petrička in tako vsaj malo slabe vesti morda prebuditi tudi pri lokalni oblasti in drugih odgovornih.  Fotografije nam pošljite na [email protected] (zadeva: PETRIČEK). Hvala!

[simpleviewer width=100% height=700 id=156]