Celjski škof Lipovšek papežu ponudil odstop

27. 07. 2018 12:45

rp_Lipovšek-300x199.jpgCeljski škof Stanislav Lipovšek, ki je 1. julija praznoval 50 let duhovništva ter obletnici v čast daroval zlato mašo, je le nekaj dni za tem papežu Frančišku ponudil svoj odstop.

Gre za standardni postopek, ko škof dopolni starost 75 let.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je odstop moral ponuditi zaradi dopolnjenih 75 let starosti. Gre za standardni postopek škofov, ki dopolnijo to starost. Ponujen odstop še sicer ne pomeni, da bo Lipovšek takoj končal z opravljanjem te funkcije. Glede ponujenega odstopa se mora namreč odločiti papež Frančišek osebno, kar pa traja različno dolgo. Papež sprejme odločitev na podlagi različnih dejstev, med katerimi je naprimer zdravstveno stanje škofa.

Škof Stanislav Lipovšek je v Celju škofoval od leta 2010. V Celje je prišel kot drugi škof ordinarij. Prvi celjski škof je bil upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, ki je v Celju škofoval od leta 2006, ko je bila ustanovljena celjska škofija. Prej je bil Lipovšek dolgo v Mariboru, kjer je opravljal delo stolnega župnika in kanonika. Bil je tudi eden izmed glavnih organizatorjev obeh obiskov papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,088 seconds.