Celjski župan Šrot se je srečal s predstavniki verskih skupnosti na Celjskem (video)


Na Valentinovo je v Hotelu Štorman potekalo že 14. tradicionalno srečanje župana MOC Bojana Šrota s predstavniki verskih skupnosti na Celjskem. Kot je bilo pričakovati, je srečanje minilo v prijetnem in pozitivnem vzdušju, čemur je sledilo skupno kosilo.

Namen tovrstnih srečanje je v prvi vrsti povezovanje tako skupnosti med seboj kot tudi skupnosti z Mestno občino Celje. Župan Bojan Šrot je tudi letos potrdil, da je sodelovanje med MOC in verskimi skupnostmi na zavidljivi, konstruktivni ravni. Še posebej je vesel, ker verske skupnosti na Celjskem tudi med seboj dobro sodelujejo: “Pomembno se mi zdi, da se lahko srečamo v tako optimističnem vzdušju in ne prilivamo še mi olja na ogenj, ki trenutno gori v naši državi.”

Verskim skupnostim se je zahvalil za njihovo poslanstvo, ki ni le duhovne, temveč tudi izobraževalne, vzgojne in kulturne narave. Predvsem ljudem, ki se soočajo z raznovrstnimi stiskami, verske skupnosti nudijo raznovrstno podporo. Med drugim pa je izpostavil vlogo verskih skupnosti pri varovanju kulturne dediščine.

Dobro sodelovanje med verskimi skupnostmi so kazali tudi prisotni predstavniki.

Mestna občina Celje bo po Šrotovih besedah letos predvideno najbolj osredotočena na sodelovanje s pravoslavno cerkvijo, saj si vsi prizadevajo najti ustrezno lokacijo za cerkev. V lanskem letu so nekako rešili problem s pogrebnim prostorom za pokope ljudi islamske vere, o čemer je spregovoril tudi predstavnik Islamske skupnosti v R Sloveniji, vodja celjskega odbora Muhamed Mehdi, ki smo ga povabili pred kamero.

Seveda smo poleg nekaterih predstavnikov celjskih verskih skupnosti pred kamero povabili tudi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, ki je sodelovanje vseh verskih skupnosti ocenil kot zelo dobro, usmerjeno v skupni blagor. Veseli ga dejstvo, da se ob osnovnem poslanstvu trudijo za skupni cilj – duhovni in materialni blagor prebivalcev knežjega mesta.

Letošnjega srečanja so se poleg škofa in vodje celjskega odbora Islamske skupnosti udeležili tudi Jože Kužnik, stolni vikar in kancler; Marjan Jezernik, celjski opat in generalni vikar; Jožef Planinšek, kaplan (Sv. Jožef); Miha Herman, župnik (Teharje); Slavko Pajk, upravitelj Župnija Blaženega Antona Martina Slomška; Miško Čanji, dr. med., Baptistična krščanska cerkev; Mladen Stojanovič, vodja Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni; Danijel Marin, pastor Krščanske cerkve Kalvarija; Milan Duduković, celjski paroh (Srbska pravoslavna cerkvena občina Celje) ter Zoran Šućur, predsednik Srbske pravoslavne cerkvene občine Celje.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, kjer lahko prisluhnete izjavam nekaterih predstavnikov verskih skupnosti, med drugim tudi celjskemu škofu msgr. dr. Stanislavu Lipovšku ter seveda županu MOC Bojanu Šrotu.

v/t/f: eH