Celjsko fontano bo pred vandali varovala kamera (foto)


Takole je bila fontana videti lanskega julija, ko so vandali vanjo zlili večjo količino detergenta (foto: Celje.info)

Fontana, ki obiskovalce Celja pozdravlja ob vstopu v mesto iz smeri Laškega, je bila v preteklosti že nekajkrat tarča vandalov. Nazadnje pred dnevi, ko je nekdo vanjo zlil vsaj deset litrov detergenta za pomivanje posode in notri odvrgel še stol.

Zoper neznanega storilca je Mestna občina Celje zato na Policijsko postajo Celje že vložila prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Ker je fontana vsako leto tarča vandalov, so se na občini tudi odločili, da bodo skušali vandalizem preprečiti tudi s pomočjo kamere, ki je bila pred kratkim postavljena v bližini.

Vandali so pred dnevi v fontano odvrgli detergent in stol (foto: MOC)

Kot so ob ponavljajočih si dejanjih vandalov dejali na občini, “vandalizem tako kot povsod drugod tudi v našem mestu povzroča škodo in po nepotrebnem  obremenjuje javne službe. Namerno in povsem nesmiselno uničevanje javne lastnine je nedopustno in obsojanja vredno. Težko ga je preprečiti, lahko pa ga omejimo s postavitvijo kamer in nadzori redarske službe.”

Vandali se spravljajo na vso nevarovano javno lastnino

Na občini so tudi prepričani, da so na območjih, ki so pokrita s kamerami, storilci zagotovo previdnejši. Kjer pa nadzora ni, se po mestu redno soočamo z namernim uničevanjem različne opreme, klopi, igral oz. praktično vsega, kar jim pride pod roko. “Tudi z grafiti na fasadah objektov in na spomenikih povzročajo veliko škodo. Tako so denimo leta 2016 neznani vandali z grafiti popisali Marijin spomenik na Glavnem trgu v Celju, ki je zaščiten kot kulturni spomenik. Zahtevna sanacija, ki so jo opravili konzervatorji, je trajala kar tri mesece.

Za odstranjevanje grafitov vsako leto v občinskem proračunu zagotovimo 5.000 eurov in na tak način lastnikom zgradb, ki se prijavijo na razpis, pomagamo odpravljati škodo. Koliko nas stane sanacija vseh  poškodb, ki jih povzročijo vandali, pa je težko oceniti, ker za to namenjamo sredstva iz različnih virov,” zaključijo na občini.

Lanskega julija je peno detergenta veter odnašal na cestišče (foto: Celje.info)