Celjsko tržnico po novem krasi atraktivno urejen trg. Sledi preureditev ožjega območja dvorišča Rimljanka

01. 07. 2022 14:40

Pri Mestni tržnici Celje v starem mestnem jedru je dokončana ureditev novega atraktivnega trga. Ta po novem daje tržnici več tržnega prostora, hkrati pa je primeren za izvajanje različnih družbenih dogodkov. Te bo pripravljala Mestna tržnica, s katero upravlja javno podjetje Simbio. Dogodki bodo prispevali k še bolj živahnemu mestnemu utripu. Dogodke pod krošnjo divjega kostanja bodo pripravljali tudi drugi organizatorji.

Okoli 470 kvadratnih metrov velik prostor, ki je bil včasih zaseden s parkiranimi avtomobili,je v celoti urejen. Ureditev je rezultat projekta »Obnova dela starega mestnega jedra Celja za območje trga pri tržnici v Celju« podjetja Ljubljanski urbanistični zavod.

V sklopu projekta so se obnovili komunalni priključki, pohodne površine pa so se uredile s peščenim, utrjenim vodopropustnim tlakom, ki zaradi svoje prepustnosti meteornih vod zagotavlja dobre rastne pogoje za obstoječe drevo. Na trgu sta postavljena tudi dva pitnika, nova javna razsvetljava in ostala urbana oprema. Označen je tudi potek rimske ceste. Nova označba rimske ceste, ki poteka čez trg, je oblikovno enaka že izvedeni prezentaciji v predhodnih fazah projekta obnove dela starega mestnega jedra. Izvedena je z bronastimi vložki, ki so na obeh straneh stare rimske ceste vgrajeni v tlak. V nivo tlaka sta umeščeni dve kamniti plošči iz peskanega pohorskega tonalita z vgrajenim napisom RIMSKA CESTA CARDO MAXIMUS. Vgrajeni so tudi vodovodni jašek in elektro potopna gnezda za sočasno oskrbo več uporabnikov (npr. stojnice, Odprta kuhinja …). Podobo novega trga lepo dopolnjuje lesena krožna klop, ki obdaja divji kostanj.

Ureditev novega trga je stala okoli 350.000 evrov. Projekt je bil izveden po pogojih in s soglasjem celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Celotno območje starega mestnega jedra je namreč razglašeno za kulturni spomenik naselbinske dediščine.

Jeseni namerava občina urediti tudi območje dvorišča Rimljanke. Po dolgih letih napornih usklajevanj so namreč z ostalimi lastniki dosegli kompromis in pridobili soglasje za preureditev ožjega območja dvorišča Rimljanka, ki bo pripomogla k celovite izgledu tega dela mestnega jedra.

foto: MOC

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 23,154 seconds.