Celju prestižni naziv naj gostitelja kolesarske dirke Po Sloveniji

29. 09. 2022 22:06

Celju je pripadel laskavi naziv Naj gostitelja kolesarske dirke Po Sloveniji 2022. Naziv so knežjemu mestu na slovesnem dogodku na Starem gradu Celje predali Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke in mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO). Pokal v obliki replike 5200 let starega kolesa najdenega na Ljubljanskem barju je prevzel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Enak pokal je za zmago na Dirki po Sloveniji dobil tudi Tadej Pogačar.  

Komisija za izbor Naj gostitelja, ki jo je vodila znana turistična novinarka Marjana Grčman, je o zmagovalcu odločala med vsemi 41 destinacijami, ki so sodelovale pri izvedbi letošnje dirke Po Sloveniji. V izjemno močni in izenačeni konkurenci pa je komisijo najbolj prepričalo Celje, ki je kot odličen gostitelj, skupaj s številnimi kolesarskimi navijači ob progi in na cilju, pripravilo pravi kolesarski spektakel. »Mestna občina Celje nas je prepričala s svojim strokovnim in profesionalnim pristopom k promociji in večmesečno pripravo na prihod dirke z izvedbo številnih aktivnosti z značajem. Celjani so med drugim pokazali tudi izredno inovativnost pri aktivacijah in promociji same destinacije,« je bilo tako moč prebrati v obrazložitvi nagrade.

»Zelo smo veseli in ponosni, devet let smo že partner te dirke, da smo letos prejeli to priznanje. Odkrito lahko povem, da smo se že kar nekaj mesecev pred dirko odločili, da se bomo letos resno potegovali za to priznanje. Ob tem čestitam organizatorjem dirke, da so se odločili za takšno nagrado. Verjetno to ni običajno pri teh velikih kolesarskih dirkah. Nagrada pa zagotovo vsa mesta, občine, gostitelje in kraje, kjer dirka poteka še dodatno motivira, da se dobro pripravimo za ta spektakel, ki ni samo športni, ampak je tudi odlična promocijska priložnost.  Hvala komisiji, ki je prepoznala naša aktivnosti in prizadevanja in ki nas je izbrala v tej zelo hudi konkurenci ostalih gostiteljev dirke,« je po razglasitvi od zadovoljstva žarel župan Bojan Šrot.

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), ki je eden od nosilnih partnerjev dirke Po Sloveniji, je dejala, da ji je veliko zadovoljstvo spremljati, kako vse sodelujoče destinacije v največji kolesarski dogodek v Sloveniji vlagajo toliko napora, entuziazma in aktivnosti, kar je za povrhu odlično vidno tudi v televizijskih prenosih.

Letos si je dirko ob progi ogledalo 300 tisoč gledalcev in kar 11 milijonov ljudi v televizijskih prenosih, še 15 milijonov pa si je ogledalo vse oglaševalske kampanje, ki so spremljale dirko.

Številne aktivnosti, ki so prepričale komisijo

Komisijo je Celje prepričalo z odlično in celostno zasnovano promocijsko akcijo, ki je bila letos še bogatejša, od že sicer odličnih gostovanj etape v preteklih letih. Mestno središče so tako krasile zastavice z motivi dirke, plakati na jumbo panojih in svetlobnih vitrinah, v rondojih so bila nameščena zelena kolesa, ob trasi proge pa so bili nameščeni zeleni krogi z logotipom cilja etape v Celju.

Na Krekovem trgu je bila na ogled razstava Celjski peloton, avtorja dr. Boruta Batagelja, o zgodovini kolesarstva v Celju. Trg je krasila tudi inštalacija, ki so jo ustvarili v Šolskem centru Celje (ŠCC) in je bila prava foto atrakcija za prebivalcev in obiskovalce mesta.

V sklopu promocije je bil 38 tisoč gospodinjstvom v Mestni občini Celje in še v enajstih občinah v regiji razdeljen promocijski material, v podobo dirke je bil odet celo eden izmed Celebusov, poleg tega pa se je v zeleni barvi, ki je barva majice vodilnega kolesarja na dirki, svetil Stari grad Celje. Dogajanje je dodatno popestril Kolesarski dan s Polževo dirko na Krekovem trgu, pri tem in še drugih dogodkih pa sta velik del pri organizaciji dodala Kolesarski klub knežjega mesta Celje in Kolesarsko društvo Lava Team.

Prvič v devetih letih odkar Celje gosti etapo je bil angažiran tudi ambasador dirke v Celju. Ta vloga je bila dodeljena celjski športni legendi Tonetu Tislju, ki je svojo ambasadorsko nalogo opravil z odliko. K izvedbi dirke sta precej prispevala tudi javni podjetji ZPO Celje in Zelenice, ki so poskrbele za kolesarsko dekoracijo in ureditev mesta. Enega glavnih deležev pa so navsezadnje dodali številni prebivalci in obiskovalci Celja, ki so na dan  etape  v središču mesta in na cilju na Starem gradu znova ustvarili odlično navijaško kuliso.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 1,660 seconds.