Celovita, multidisciplinarna obravnava otrok za izboljšanje zgodnje pomoči otrok s posebnimi potrebami

20. 06. 2018 06:00

otroci-s-posebnimi-potrebamiNa Celjskem poteka od lanskega septembra projekt »Celostna zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin ter krepitev kompetenc strokovnih delavcev«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega socialnega sklada.

Na razpis se je, poleg mariborske, prijavila tudi razvojna ambulanta iz Zdravstvenega doma Celje. Za obdobje 24 mesecev so kot pomembnega konzorcijskega partnerja vključili tudi Vrtec Anice Černejeve, povezali pa se so tudi s Centrom za socialno delo Celje ter nevladno organizacijo Center Sonček Celje.

Namen projekta je zagotoviti celostno, multidisciplinarno obravnavo otrok ter podporo otrokovemu razvoju za izboljšanje kakovosti življenja družine otroka s posebnimi potrebami. Prav tako je namen spodbuditi čimprejšnje, učinkovito, hitrejše in bolj fleksibilno nudenje celostne zgodnje pomoči otrokom, pri katerih se lahko že v nosečnosti, v porodnišnici ali v vrtcu zaznavajo morebitna odstopanja na različnih področjih razvoja. V Sloveniji so se doslej vse oblike pomoči nanašale zgolj na otroka, ob tem pa se je pozabljalo na zmožnost otrokove družine, ki je vezni člen med samim otrokom in različnimi strokovnjaki ter terapevti. Sodelovanje različnih strokovnih delavcev, ki obravnavajo otroke s posebnimi potrebami s posameznim multidisciplinarnim timom je pomembno predvsem pri obravnavi otroka na domu, saj se je to doslej le redkokdaj izvajalo. Nenazadnje je tudi cilj projekta, da imajo otroci in njihove družine na najrazličnejših koncih Slovenije enake možnosti.

Vsak otrok piše svojo lastno zgodbo in vsak potrebuje individualno obravnavo. Pri tem morajo družini pomagati strokovnjaki multidisciplinarnega tima, na osebni ravni pa mora družini pomagati psiholog.

Kot otroci s posebnimi potrebami so opredeljeni otroci z motnjo v gibalnem ali umskem razvoju, z okvaro vida ali sluha, z govorno jezikovno motnjo, čustveno vedenjskimi motnjami, z avtizmom in specifičnimi učnimi težavami.

Starše, ki pri svojih otrocih prepoznavajo omenjene motnje, pozivamo, da se za omenjene težave lahko obrnejo na otrokovega osebnega pediatra, ki bo otroka napotil v razvojno ambulanto ali v center za duševno zdravje v ZD Celje.

Več info na www.zd-celje.si

logo-zd-celje-eu-soc-sklad

*naročena objava

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 0,846 seconds.