Po novem višje cene omrežnin in vode v Celju

04. 03. 2019 06:37

Podjetje Vodovod-kanalizacija Celje je z začetkom meseca dvignilo cene omrežnin in vode. V povprečju bo po novem variabilni del dražji za 0,75 %, fiksni del pa za 3,18 oz. 3,72 evra.

S 1. marcem 2019 so se spremenile cene za vodooskrbo. Cene variabilnega dela so po novem višje v povprečju za 0,75 % (vodarina ter odvajanje in čiščenje odpadne vode), cene fiksnega dela oz. cene omrežnine pa za 3,18 evra na mesec za uporabnike v večstanovanjskih objektih oziroma 3,72 evra na mesec za uporabnike v individualnih objektih.

Cene variabilnega dela so se zvišale zaradi uskladitve cen z inflacijo – predvsem vpliv dviga cen energentov. Višje cene omrežnine pa so posledica realne ocene vrednosti infrastrukture, ki je bila v preteklosti podvrednotena. Ta je nižja od realne cene in ni bila v celoti zajeta v poslovnih knjigah. Z realno oceno vrednosti infrastrukture, ta je bila nižja od realne in ni bila v celoti zajeta v poslovne knjige, se je povišal strošek za najem te infrastrukture, ki je v lasti občin. Na podlagi tega se je zvišala tudi cena omrežnine, ki je odvisna od vrednosti infrastrukture ter števila in velikosti priključkov na omrežju.

Omrežnina se zaračunava mesečno in ni odvisna od porabe vode, temveč od velikosti vodomera oz. priključka in vsak mesec enaka. Omrežnino uporabnikom zaračunava izvajalec javne službe, torej Vodovod-kanalizacija Celje.

Kakšne so cene v primerjavi z drugimi občinami?

Razlike med cenami posamezne storitve v različnih območjih države nastajajo zaradi posebnih pogojev, kot so razpršenost porabnikov, lega, dostop in druge posebnosti. Omrežnina na območju Vodovod-kanalizacija je bila doslej pod slovenskim povprečjem, po spremembi cene pa je nekje v povprečju.

Primerjava variabilnega stroška za vodo – vodarina ter odvajanje in čiščenje odpadne vode pa kaže, da je ta bil in še vedno bo pod slovenskim povprečjem.

Primerjava cen omrežnine:

Cena omrežnine v EUR brez DDV/mesec
Vodovod-kanalizacija po 1. 3. 2019 13,8
Povprečje cen omrežnine v Sloveniji v 2017 13,8
Vodovod-kanalizacija 2017 10,75

Primerjava variabilnega dela cen:

Cena variabilnega dela v EUR z DDV v EUR na m³ brez DDV
Vodovod-kanalizacija 2019 1,2
Povprečje cen v Sloveniji v 2017 1,6
Vodovod-kanalizacija 2017 1,19

vir: Vo-ka Celje

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,199 seconds.