Cene pogonskih goriv znova nekoliko nižje

01. 08. 2022 07:54

Ob polnoči naj bi se cene pogonskih goriv zunaj avtocestnega omrežja znova znižale. Znižanje se bo gibalo med 2,4 in 8,6 centi na liter.

Po vnovični uvedbi regulacije cene bencina in dizla se ta spreminja vsaka dva tedna. Po izračunik spletnih Financ, naj bi liter 95- oktanskega bencina od polnoči stal 1,534 evra, liter dizla pa 1,676 evra. Pri polnjenju 50 litrskega rezervoarja 95-oktanskega bencina bomo tako od jutri prihranili približno štiri evre, prihranek pri dizlu bo pri enakem polnjenju 1,2 evra. Na črpalkah na avtocestah in hitrih cestah cene goriv trgovci določajo sami.

Tudi v prihodnje se pričakuje zniževanje cen goriv. Kot je za MMC povedal glavni analitik pri gospodarski zbornici Bojan Ivanc. “Konsenz cen je pri 95 dolarjih do konca leta in potem naslednje leto do 90. A so te ocene negotove, ker so naftni derivati lahko tudi nadomestek zemeljskemu plinu, katerega dobava pa je negotova. Energetika, ki bo proizvajala električno energijo v Evropi jeseni in pozimi, bo v večji meri nadomestila izpad ruskega zemeljskega plina tudi z naftnimi derivati. Ocenjujem, da bodo cene nafte ostale v večji meri bližje nivojem okoli 100, 110 dolarjev, kot pa da bi bile pod to ceno,” je povedal Ivanc, ki meni, da so ozko grlo omejene zmogljivosti rafinerij.

Cene goriv po Sloveniji lahko spremljate na portalu goriva.si

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
139 queries in 0,973 seconds.