Centralka: enotna mestna aplikacija in kartica, ki bo modernizirala sistem mobilnosti v Celju


Z današnjim dopoldnevom je izšla Centralka, enotna mestna aplikacija in kartica Celja, ki modernizira in poenostavi sistem mobilnosti v knežjem mestu. 

Foto: MOC in Simon Valant

Od danes je mogoče mobilno aplikacijo Centralka naložiti iz spletnih trgovin Apple Store in Google Play, kartico Centralka v fizični obliki pa pridobiti na Mestni blagajni Mestne občine Celje, blagajni Nomaga, v TIC-u Celje in prometni pisarni parkirne hiše Glazija. Aplikacija omogoča nalaganje dobroimetja s PayPalom, bančnimi karticami ali pa na zgoraj omenjenih prodajnih mestih.

Storitve, ki jih nova pridobitev ponuja, so zaenkrat tri, in sicer parkiranje, KolesCE in Celebus. V prihodnosti pa Centralka ponuja tudi potencial za nove uporabne storitve, saj naj bi namreč z njo lahko plačevali muzejske vstopnice, oglede znamenitosti, storitve mestne uprave in javnih podjetij.

Parkiranje

Na področju parkiranja, ki je bilo prepotrebno posodobitve, je prišlo do največ novosti. Aplikacija odslej omogoča plačilo parkiranja, podaljševanje parkiranja na daljavo, potisna obvestila pred potekom zakupljene parkirnine ter nakupe mesečnih in letnih dovolilnic.

Ob tem so pričele delovati tudi prikazovalne table, ki obveščajo o stanju prostih parkirnih mest na 12 parkiriščih in garažnih hišah. Uporabniki bodo tako lahko vnaprej preverili, kje je prosto mesto, plačilo parkirnine pa opravili kar prek telefona. Redarji bodo po novem skenirali registrske tablice in tako ugotovili ali je parkirnina plačana ali ne.

KolesCE

KolesCE je bila že pred tem najbolj digitalizirana storitev, zato bo v tem primeru tudi najmanj sprememb. Sistem ponuja izposojo kolesa, pregled prostih koles, rezervacijo koles in povezavo z obstoječim računom v aplikaciji Nextbike ali ustvarjanje novega računa. Do konca leta lahko uporabniki pričakujejo popolno integracijo sistema KolesCE v Centralko.

Celebus

Aplikacija omogoča plačevanje voženj s Celebusom, pregled postaj, voznih redov in prihodov avtobusov na postaje (premikajoče se ikone na linijah). Cena vožnje s celjskim mestnim avtobusom ostaja 1 evro, s to razliko, da ko se plačilo sproži, nato velja do konca dneva. Novost je tudi to, da, ko uporabnik doseže 15 sproženih voženj v obdobju 30 dni, nato ne rabi več plačevati, ampak vožnja postane brezplačna. Torej plačilo v roku 30 dni ne more preseči 15 evrov.

 

Mobilna aplikacija in kartica Centralka torej združuje ter digitalizira že vpeljane storitve mobilnosti v Mestni občini Celje, ob tem pa bo uporabnikom na voljo tudi 24-urna tehnična pomoč. Ob predstavitvi pomembne pridobitve za mesto ob Savinji je celjski župan Matija Kovač dejal: ”S Centralko Celje vstopa v svet pametnih mest. To so sodobne in inovativne skupnosti, ki povezujejo ponujene storitve ter jih na pameten način integrirajo v usluge, ki izboljšujejo življenja ljudem. Na ta način tudi Celje vstopa v družbo nekaterih najnaprednejših svetovnih mest.”

Boštjan Golež, vodja projekta Centralka, in Larisa Potokar, ki na Mestni občini Celje skrbi za področje
razvoja pametnega mesta; foto: Simon Valant

Vodja projekta Centralka Boštjan Golež je dodal: ”Osnovna ideja tega projekta je to, da se mestno jedro sprosti prometa. Glavna funkcionalnost je torej ta, da uporabniki poiščejo parkirišče že preden pridejo v mesto in nato peš ali s KolesCEm nadaljujejo pot do cilja.”

Centralka prihaja v sklopu projekta iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Upravljanje mobilnosti Mestne občine Celje, katerega vrednost je 2,7 milijona evrov in je sofinanciran v višini dobrih 846.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in EU sredstev Republike Slovenije. Projekt obsega vzpostavitev centralne informacijske platforme in pa postavitev sistema tabel za usmerjanje na parkirišča.

Centralka bo med drugim omogočala tudi sistem zvestobe. Vsak registrirani uporabnik bo vključen v shemo ”Centralno – lojalno”, kar pomeni, da bo prejemal nagrade v obliki dobroimetja na kartici. Prisotna bodo tudi razna promocijska obdobja, prvo izmed teh je aktualno do 15. septembra, ko dobijo vsi, ki si bodo v aplikacijo ali na kartico naložili vsaj 5 evrov, 2 % dobroimetja.

Več informacij najdete na: www.centralka.celje.si

Avtorja fotografij sta Andraž Purg in Matjaž Jambriško.