Verski obredi: odpoved svetih maš in drugih verskih aktivnosti


 

katedrala-celje-wikiKatoliška cerkev, Evangeličanska cerkev in Islamska skupnost z današnjim dnem, petek 13. marec 2020, prekinjajo vse verske aktivnosti. Ukrepi veljajo do preklica.

Slovenski škofje so v luči preprečevanja virusnih okužb in širjenja koronavirusa COVID-19 v Sloveniji, pa tudi glede na zaostrene razmere po posvetu, s strokovnjaki in z željo, da se zaščiti zdravje in življenja vernikov, sprejeli izredne ukrepe, ki so stopili v veljavo v petek, 13. marca 2020, ob 00.00 in bodo trajali do preklica.

Do nadaljnjega so odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja. Duhovniki darujejo svete maše po sprejetih namenih izključno zasebno, brez prisotnosti vernikov. Somaševanje duhovnikov in skupno obhajanje ni dovoljeno. Svete maše in križevi poti ter druge oblike pobožnosti na prostem niso dovoljeni. Do preklica po župnijah tudi ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Cerkve bodo v času epidemije odprte izključno pod naslednjimi pogoji.

Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila.

Spovedovanje je odloženo za nedoločen čas. Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki.

V smrtni nevarnosti je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Podeljevanje zakramenta svetega krsta in poroke se preloži.  Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

Škofje vabimo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da v zahtevnem času epidemije okrepijo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda. Podrobnejše informacije dobite TUKAJ (klik!)

Tudi Evangeličanska cerkev sprejela ukrepe

Evangeličanska Cerkev v RS obvešča od 13.3.2020 dalje do preklica, odpadejo vsa bogoslužja in pobožnosti v evangeličanskih cerkvah in kapelah. Vernike ob tem spodbujajo, da doma berejo Sveto pismo, molijo ali spremljajo radijska ali televizijska bogoslužja.

Do nadaljnjega se prekine tudi poučevanja verouka, mladinska srečanja ali različne oblike Veroukarji. Poučevanje verouka se bo začelo paralelno s pričetkom pouka v šolah.

Pogrebni obredi naj se opravijo v ožjem družinskem krogu na dostojen način, vendar v čim krajši obliki

Cerkve bodo čez dan še vedno lahko odprte, vendar prosijo naj služijo zgolj osebni pobožnosti pri čemer naj verniki upoštevajo vsa trenutna priporočila glede zajezitve širjenja koronavirusa.

Islamska skupnost odpoveduje vse aktivnosti 

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je na spletni strani objavila sporočilo, ki vernikom sporoča, da do nadaljnega odpovedujejo vse aktivnosti v prostorih Islamske skupnosti v RS zaradi razglašene epidemije v Republiki Sloveniji.