Četrta uprizoritev srednjeveškega misterija Slehernik na Starem gradu Celje (foto,video)

21. 09. 2014 18:03

DSC07282Kdo ne pozna reka “Denar je sveta vladar“? Kdo med nami si ni vsak na skrivaj želel vstopiti v svet bogatašev – v svet, kjer imamo vse in še več? A čeravno bi imeli vse, bi nas na koncu čakala enaka usoda kot vse ostale. Slej ko prej bi se naše oči srečale z božjimi, pri čemer bi bogastvo izgubilo svoj pomen in bi se pod drobnogled vzelo naše življenje.

Slehernik je srednjeveški misterij, oziroma duhovna drama ali moraliteta, katere tematika izpostavlja predvsem kreposti in slabosti vsakdanjega življenja ter nam alegorično predstavi pogoje za vstop v raj. Nastal v 15. stoletju, njegova tematika in igra pa sta naprej živela v ljudskem izročilu. Svojo prvo pisno obliko je dobila šele pred 100 leti, ko jo je zapisal in za sodobne čase priredil Hugo von Hofmannsthal, kar pa je omogočilo njeno prvo izvedbo na Dunaju, leta 1911. Misterij je bil izvajan tudi na slovenskem, natančneje v medvojnem času na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred Uršolinsko cerkvijo.

V igri so prisotne alegorične podobe smrti, bogastva (na sliki), vere in drugih abstraktnih pojmov.
V igri so prisotne alegorične podobe smrti, bogastva (na sliki), vere in drugih abstraktnih pojmov.

Glavno vlogo v omenjenem delu prevzema oseba po imenu Slehernik ali z drugimi besedami vsakdo. Nastopajo tudi Bog in alegorične podobe smrti, bogastva, vere in drugih abstraktnih pojmov.

Smrt
Smrt

A kdo je ta Slehernik, oseba, s katero se tako zlahka poistoveti vsako izmed nas? Slehernik je bogatin, ki se nepričakovano sooči z božjo deklo Smrtjo. Čeravno samega sebe vidi kot krepkega in srečnega mladca, mu Smrt obelodani, da je prišel njegov čas odhoda. Z moledovanjem si izbori še nekaj časa pred končnim odhodom in tako se začne njegova pot spreobrnjenja. Tekom priprave na pot prosi za pomoč življenjske sopotnike, ki naj bi šli z njim in spregovorili zanj dobro besedo za vstop v raj. Odklonijo mu tako zvesti služabnik kot vsi prijatelji in sorodniki. Zavrne ga  tudi denar in ga seznani s kruto resnico, da Slehernik nikoli ni bil denarjev gospodar, temveč je ravno sam bil njegov hlapec. V njegovem obupu mu na pod prideta edini zvesti spremljevalki, Dobra dela in Vera. Le-ti mu po izpovedi in kesanju za storjene grehe odpreta vrata v raj.

Težko si predstavljamo boljši ambient za srednjeveški misterij od tokratnega srednjeveškega celjskega gradu. Mladi iz župnije sv. Jožef Celje so pod režijskim vodstvom Jožeta Planinšeka že 4. leto zapored izvedli omenjeno predstavo in tako kot vsa leta do sedaj, tudi tokrat navduševali zbrane. V vlogi zbora angelov so se jim na koncu pridružili Župnijski odrasli pevski zbor, Župnijska mladinska pevska skupina in Zbor zaposlenih v Domu sv. Jožefa Celje.

Slehernik
Slehernik

 Z baklami okrašen grad je napolnila množica gledalcev, ki so zbrano spremljali predstavo. Veter, ki ga nismo samo čutili ampak tudi slišali, je še dodatno pripomogel k dramatičnosti, predvsem ob prihodu Smrt ali ob pogledu na z lučjo osvetljenega Boga na vrhu stolpa. Igralci, predvsem mladenič v glavni vlogi, so s svojo prepričljivo igro navduševali zbrane in si prislužili bučne aplavze.

 Kako pa je bilo na gradu, si lahko tudi sami ogledate tako v priloženem videu, kot tudi v spodnji fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=673]

 

NAKUP VSTOPNIC ZA UDAR PO MOŠKO 2 NA SPLETU! + podarjeni cekini!

Vstopnice lahko po ceni 19,5 € in 17,5 € za zadnji dve vrsti nabavite v TIC Celje, spletni portal Polovička.si pa omogoča spletni nakup vstopnic, kjer vam za vsako kupljeno vstopnico podarimo po 3 cekine, s katerimi naročite brezplačne ponudbe!

Preko spleta je zaenkrat na voljo 5o vstopnic za Udar po moško 2. Naročite jih tukaj:

polsi-udar-redna-klik

Kristina Strašek

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
194 queries in 0,847 seconds.