Cilji in strategije dolgožive družbe: Ne miniraj, aktivirajleta.si

11. 10. 2019 06:26

Ljudska univerza Celje je bila uspešna pri prijavi na Javni razpis za financiranje podpornih dejavnosti v izobraževanju odraslih v letu 2019. V okviru projekta bodo vzpostavili spletni portal aktivirajleta.si.

V okviru projekta bodo naslednji teden vzpostavili spletni portal aktivirajleta.si, ki bo predstavljal novosti na področju zaposlovanja in izobraževanja starejših. Do sedaj so izvedli usposabljanja za organizatorje izobraževanj, ki se pri svojem delu srečujejo z ranljivimi ciljnimi skupinami.

aktivirajleta_si_00
Ne miniraj, aktivirajleta.si

V okviru projekta so v torek, 08. 10. 2019, izvedli strokovni posvet z naslovom Ne miniraj, aktivirajleta.si. Rdeča nit je bila predstavitev praks sodelujočih, ki se v svojem delu soočajo z izzivi in težavami starajoče se družbe.

Strokovni posvet: Ne miniraj, aktivirajleta.si

Mateja Cvelfer iz Urada za delo Celje, je povedala, da je pri starejših motivacija za zaposlitev nizka. Visoka pa je za izobraževanje. To prinaša druženje, socializacijo in s tem razširitev socialne mreže. Tudi zaposleni na Uradu, pa potrebujejo izobraževanja, da se prilagodijo trgu dela.

Andrejka Presker Hudernik, zaposlena v službi za kadrovske zadeve v Splošni bolnišnici Celje, pravi, da jim je Zakon za uravnoteženje javnih financ onemogočal zaposlovanje mladih. Tako dobršen del izmed več kot 2.000 zaposlenih predstavljajo starejši od 50 let. Tako morajo zaposlene razporejati glede na obremenitev delovnega področja skladno s starostjo.

Marjana Iršič, vodja Centra za krepitev zdravja v Celju, je razložila, da kot delovna enota zaposlene spodbujajo k aktivnem življenju. Tako imajo za svojih 400 zaposlenih demonstracijo nordijske hoje, razne telesne aktivnosti, dvakrat letno tudi skupinski pohod.

Sandi Krivec, ki je bil na seminarju predstavnik starejših zaposlenih, je prepričan, da je po 20 letih službo težko zamenjati. Prav to pa je storil sam. Na Ljudski univerzi je obiskoval tečaja retorike in računalništva, kar mu je pripomoglo k dvigu samozavesti pri iskanju nove zaposlitve. Dodaja še, da je veliko zadovoljstvo, ko ugotoviš, da si tudi v novi službi uspešen.

Upokojence je na posvetu predstavil Franci Pusar. Leta 2007 ga je na Finskem presenetilo, da so proslavljali dvig delovne dobe iz 63 na 67 let. Spoznal je, da proslavljajo to, da so lahko še naprej aktivni. Tudi sam ima teden zelo pester, saj ima vsak dan kakšno dejavnost, ki mu krajša čas. Postalo mu je jasno, da je za svoje zdravje odgovoren sam

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,965 seconds.