Cinkarna Celje pod drobnogledom Evropske Komisije

30. 11. 2012 10:41

Civilne iniciative Celje v izjavi za javnost poročajo, da je Slovenija s strani Evropske Komisije prejela pisni opomin v zvezi z ravnanjem z odpadki na področju stare Cinkarne in je hkrati uvedla preiskavo o delovanju Cinkarne Celje in njej izdano IPPC okoljevarstveno dovoljenje.

Znana pa naj bi bila tudi analiza kanadskega laboratorija ACME Lab s štiri kislinskim razklopom domnevnih vzorcev rude ilmenit in titanove žlindre, ki dokazuje prisotnost kadmija tako v rudi ilmenit, kakor tudi v titanovi žlindri. Iz analize  je razvidno, da je v rudi ilmenit, ki jo domnevno uporabljajo v proizvodnem procesu pridobivanja titanovega dioksida, 1 mg/kg kadmija in v titanovi žlindri kar 1,9 mg/kg kadmija.

S temi dokazi Civilne iniciative Celje spodbijajo trditev uprave Cinkarne Celje, kjer trdijo, da kadmij v rudi in titanovi žlindri ni prisoten. Primerjava vsebnosti titana v titanovi žlindri z analiziranim prahom v Bukovžlaku pa tudi  dokazuje, da je cca. 18 000 mg/kg titana v titanovi žlindri, enako kot ga je v prahu z okenskih polic ter strešnih podpornikov, deževnih oborinah na strešnem oknu in sedimentu odvzetem s strehe hiše v Bukovžlaku, kar neposredno dokazuje prašenje iz aktualne proizvodnje Cinkarne Celje.

Več preberite na njihovi spletni strani (klik!).

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 1,352 seconds.