Cvetna nedelja v Celju (foto,video)


Cvetna nedelja (tudi cvetnica) je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje, kar je razširjeno po vsej Evropi že od 9. stoletja dalje.

DSC02434

Prvi dan velikega tedna je cvetna nedelja ali oljčna nedelja, ko bogoslužje poudarja Jezusov slovesni vhod v mesto Jeruzalem. Vanj je vkorakal na osliču, tamkajšnji prebivalci pa so preden polagali oljčne veje in ga pozdravljali z besedami: “Hozana na višavah, blagoslovljen je kralj judovski, ki prihaja v imenu Gospoda.“

DSC02445S Kristusovim prihodom v mesto, kristjani dan označujejo kot uresničitev njegovega kraljestva, v katerem vladata ljubezen in mir v srcih moža, žena in otrok. Spominjajo se, da je Jezusovo kraljestvo povsod okoli njih in tako njemu na čast k mašam prinašajo butare in oljčne veje.

Na cvetno nedeljo tako izstopajo trije simboli: pot, zelenje in vzklik hozana.

Pot se v tem primeru ne nanaša samo na popotovanje nomadskega ljudstva Izrael proti obljubljeni deželi, temveč tudi na Jezusa Kristusa, ki je nekoč izrekel: “Jaz sem pot, resnica in življenje;” (prim. Mt 7, 13).  Kadar beremo o Jezusu, je očitno, da je njegovo življenje temeljilo na popotovanju. Že na začetku sta Marija in Jožef odpotovala v Betlehem, kjer se je tudi rodil. Kasneje je kot odrasel moški hodil po Galileji in Judeji ter širil božjo besedo.

Sv. Duh je imel bred cerkvijo butare velike skoraj kot zvonik.Jezusa so ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali z zelenjem in ga polagali preden na pot. S tem se danes povezuje tradicija izdelovanja butar. Oljka, temelj vsake butare, simbolizira mir in spravo, zelenje pa rodovitnosti in življenje. Ponekod so uporabljene tudi palmove veje, simbol zmagoslavja in kraljestva.

Ko je Jezus vstopil v Jeruzalem, zbrani niso zgolj preden polagali veje, ampak so ga tudi pozdravljali z besedo Hozana. S tem so izražali vero v Kristusa kot kralja in Odrešenika. Slednja se z istim namenom uporablja še dandanes.

Po drugi stani pa novo poganstvo pravi, da je verjetno obredje povezano tudi z zelo staro šego, ko so ljudje zbirali »sveto« rastlinje, ki naj bi varovalo pred strelo in drugimi ujmami, pospeševalo pa tudi rast, plodnost in odganjalo zle sile ter bolezen.

DSC02520

Na cvetno nedeljo smo obiskali dva obreda. Tako smo začeli pred stolno-opatijsko župnijo Sv. Danijela in končali na ploščadi cerkve pri Sv. Duhu. Vreme je bilo kot naročeno in tako v času deževnega obdobja ponudilo sončen dan, da so se zbrani lahko poklonili Jezusu tudi izven zidov cerkva in tako doživeli malce drugačen cerkveni obred od navajenega.

DSC02510Za zabavo so na koncu obreda pri Sv. Duhu s pomočjo metra našli največjo in najmanjšo butaro ter njunima lastnikoma poklonili nagradi. Prav tako so nagradili najdebelejšo in najlepšo butaro, med ostale otroke pa so razdelili bonbone.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate fotogalerijo z obeh lokacij in preko videa vidite dogajanje pred Sv. duhom.

[simpleviewer width=100% height=700 id=540]

K. S.

polovicka_celje_klik