Dan odprtih vrat v celjski vojašnici (foto in video)


Dan odprtih vrat, ki je minulo soboto potekal v vojašnicah v Ankaranu, na Bohinjski Beli, v Celju, v Cerkljah ob Krki, v Kranju, v Ljubljani, v Mariboru, v Novem mestu, v Pivki, v Postojni, v Slovenski Bistrici, v Vipavi in na Vrhniki, je minil v znamenju lepega vremena, velikega zanimanja številnih obiskovalcev in zanimivega programa, ki so ga pripravili pripadniki in pripadnice slovenske vojske.

Tudi mi smo obiskali vojašnico v Celju. Pod sloganom letošnje prireditve ob dnevu Slovenske vojske “Ponosni nase že 20 let”, smo si obiskovalci lahko ogledali oborožitev, opremo, vozila, borilne športe, tekmovanje v kuhanju vojaškega golaža in pokušino le-tega, nastop pripadnikov 20. MOBT – gardne enote in ostalo, kar je povezano z vsakodnevnimi obveznostmi in delom vojakov. Panoramska vožnja z Valukom, Patrio in vojaškim Hummerjem je posebej navduševala najmlajše, za katere so ta dan pripravili tudi ostale aktivnosti, kot so risanje, barvanje, ročno ustvarjanje, družabne igre, trampolin in ostale aktivnosti, preko katerih so spoznavali vojaški poklic. Videli smo tudi statični prikaz dela VP in dinamični prikaz premagovanja pehotnih ovir v bojni opremi.

Predstavilo se je tudi Kinološko društvo iz Celja, celjski Judo klub Ivo Reja pa je pripravil prikaz borilnih veščin. Dogodek je popestrila folklorna skupina in številni glasbeni nastopi, ki so poskrbeli za odlično vzdušje. Vojašnico je obiskal tudi brigadir mag. Vladimir Maher, slovenski častnik in veteran vojne za Slovenijo, ki ga je major Boštjan Baš pospremil na ogled vojašnice.

Da je v soboto v Celju bil poseben dan so naznanjala tudi vojaška letala, ki so preletavala mesto. Posebej je potrebno pohvaliti samo organizacijo dneva odprtih vrat v Celju in vse vojake in vojakinje, ki so obiskovalcem prijazno odgovarjali na številna vprašanja in jim predstavljali delo, ki ga opravljajo. S tem so zadani cilj, vojsko približati civilistom, opravili z odliko.

Vabimo vas k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku in k ogledu spodnjega video posnetka, kjer je major Boštjan Baš strnil sobotno dogajanje v kratki izjavi.

[simpleviewer width=100% height=700 id=36]

v/t/f: Egon Horvat