Dan Zemlje prinaša že 17. festival prostovoljstva v Celju


Na Dan Zemlje, 22. aprila 2022 bo na Glavnem trgu v Celju potekal že 17. Festival prostovoljstva. Festival organizira Mladinski center Celje v sodelovanju z Mestno občino Celje in Zavodom za kulturo in turizem Celeia Celje. 

Bistvo oz. glavna ideja samega festivala je vsekakor promocija prostovoljnega dela, brez katerega si delovanje sodobne družbe skoraj ne bi bilo moč predstavljati, saj prinaša dobra ter koristna dela in hkrati nepogrešljiv doprinos boljši skupnosti.

Vsako leto Celjski mladinski center v okviru festivala objavi tudi razpis za naj prostovoljca, kjer se lahko pod posamezne starostne skupine prijavi prostovoljce, za katere prijavitelji menijo, da je njihovo delo vredno pohvale in ga je treba izpostaviti. Razpis zajema pet starostnih skupin (10-15, 16-19, 20-29, 30-60, nad 60 let). Letos so prejeli najvišje število prijav do sedaj. Skupaj jih je bilo kar 38.

Strokovna komisija se je sestala 1. 4. 2022 v prostorih MCC-ja in se odločila za podelitev kar osmih nazivov naj prostovoljec/prostovoljka. V 1. in 5. starostni skupini je naziv pripadel enemu kandidatu, v 2., 3. in 4. pa po dvema.

Prejemniki naziva bodo razglašeni 22. 4. 2022 na Glavnem trgu v Celju, kjer bo tudi potekal Festival prostovoljstva.

Organizatorji so bili letos še posebej veseli, da je prispelo toliko prijav. Dejali so namreč, da prostovoljstva v Celju ni malo, veliko ljudi ob tem tudi dela prostovoljno, pa ne želijo kandidirati, saj pravijo, da delajo prostovoljno in za svoje delo preprosto ne potrebujejo pohval ali nagrad.

Osrednja tema samega festivala bo vsekakor Gasilska olimpijada, ki bo julija letošnje leto potekala v Celju. Gre za velik dogodek, ki si ga v Celju v kratkem sigurno ne bo več moč ogledati. Festival pa bo kot nekakšen uvod v olimpijado.

V sklopu festivala bo potekala tudi tržnica prostovoljstva, na kateri bodo sodelovala številna domača društva.

L.K.