Dnevni center Šenta poslej v središču Celja


Celjska podružnica Slovenskega združenja za duševno zdravje – Šent je prejšnji teden v Celju odprla nove prostore dnevnega centra Celeia. Po različnih lokacijah na obroblju se bodo šentovci poslej zbirali v središču mesta, in sicer v Prothasijevem dvorcu ob Narodnem domu.

Dnevni center skupno uporablja okoli 170 ljudi, ki prihajajo iz vse celjske regije in tudi Zasavja. V njem jim nudijo možnosti za izboljšanje vsakodnevno potrebnih socialnih spretnosti. Prav tako tam podbujajo samoaktivnost, prevzem lastne odgovornosti in samopomoč. Vključitev v program je brezplačna in na voljo vsem, ki so zainteresirani za sodelovanje.

Dnevni center vodi Nives Kodela, pri delu pa ji pomaga 15 prostovoljcev.

V enem izmed prostorov so vzpostavili sobo, kjer lahko zunanji uporabniki poslušajo izkušnje ljudi z duševno motnjo, ki so še vedno precej stigmatizirani.

Oglejte si tudi video, kako so šentovci urejali nove prostore (klik!)

Šent Celeia sicer izvaja tri programe, poleg dnevnega centra še program socialne vključenosti in program stanovanjskih skupnosti. V regiji ima Šent tri stanovanjske skupine v katerih biva 12 oseb, in sicer v Petrovčah, Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah.

Namen društva je varovanje človekovih pravic in dostojanstva oseb s težavami v duševnem zdravju, doseči višjo stopnjo njihove vključitve v družbo in povečati njihovo zaposljivost.

*na naslovni sliki prizor z odprtja, ki so se ga udeležili tudi nekateri županski kandidati, in sicer v trenutku nagovora podpredsednika Šenta Eda Belaka, ki pravi, da je vlaganje v tovrstne nevladne organizacije za družbo precej manjši strošek kot vzdrževanje javnega aparata

tvoj-bodoci-bivsi-celje-klik