Dobili smo letošnjo najtežjo bučo. Izmerjena tudi najdaljša buča na svetu (foto)


V soboto je v Mozirskem gaju potekalo 9. državno tekmovanje v tehtanju za najtežjo bučo. Sodelovalo je 18 orjaških buč, ki so jih k nam pripeljali iz vse Slovenije in celo iz Avstrije, in prav nobena ni tehtala pod 100 kg.

Z najdaljšo bučo in svetovnim rekordom se po novem ponaša pridelovalec iz Srbije, ki se je z bučo v Mozirje pripeljal kar z avtobusom.

dscn1917
Najtežja

Lovorika za najtežjo bučo je že tretjič po vrsti pripadla gojitelju Urošu Fifoltu iz Novega mesta. Najtežja buča je tehtala 658 kg.

Drugo mesto si je prislužila buča težka 631 kg Martina Jeharta iz Slovenj Gradca, tretje mesto pa 578 kg težka buča gojitelja Janka Lovšeta iz Trebnjega.

Po merilih GPC (Great Pumpkin Commonwealth) si slovenski rekord še vedno lasti Janko Lotrič, ki je leta 2014 pridelal bučo, težko 794,5 kg. Vendar ni bila stehtana v Mozirju. Svetovni rekord za najtežjo bučo je 1147 kg.

Letos so prvič izbrali tudi najlepšo bučo Mozirskega gaja. Tričlanska žirija je mesto lepotne kraljice namenila buči Sebastijana Kojzeka iz Ruš.

img_20190921_124700
Najlepša

Prvič letos pa so imeli tudi t. i. tekmovanje long gourd – tekmovanje za najdaljšo bučo. Posledično smo dobili tudi prvi slovenski rekord najdaljše buče. Tega je osvojil Zlatko Podgoršek  s 178 cm dolgo bučo. Goran Lazić iz Srbije, iz Kikinde iz Vojvodine, pa je s svojo bučo postal novi svetovni rekorder v disciplini long gourd. Njegova buča je merila kar 395,4 cm, s čimer je krepko premagala dosedanji svetovni rekord za najdaljšo bučo – 379 cm.

najdaljsi
Najdaljša slovenska (levo) in najdaljša na svetu (desno)

R. Č.