Dobrodelna debata v celjskem Kinu Metropol: Slovenija od kod vrednote tvoje? (video)

20. 03. 2013 09:09

Minuli konec tedna je v celjskem Kinu Metropol potekala prva javna razprava v sklopu projekta Debata z namenom, dobrodelna debata v organizaciji Leo kluba Mavrica Celje, katere rdeča nit je bila kriza vrednot, s katero se ob gospodarski krizi vse bolj srečujemo. O vrednotah so debatirali trije kritični intelektualci – Slovenka leta 2012 Anita Ogulin, specialist klinične mikrobiologije in imunologije dr. Alojz Ihan in borec za pravice slabotnejših Matic Munc.

V dve in pol uri trajajoči debati, ki jo je moderiral sociolog in novinar Matej Delakorda, so omenjeni gostje skušali odgovoriti na številne pereče probleme, med drugim na vprašanja katere vrednote imamo Slovenci, kako se to kaže v vsakdanu in ali še drži mit o poštenem Slovencu? Kakšno vlogo imajo pri tem vzgoja, avtoriteta in pa sam potrošniški način življenja? Kaj storiti, da bodo naši otroci ‘boljši’? Za družbene probleme vedno krivimo družbo kot tako – toda kaj lahko stori vsak posameznik, da bo družba boljša?. Razprava je torej kritično analizirala aktualno družbeno stanje, hkrati pa je veliko pozornosti namenila predvsem rešitvam oz. nekakšnim izhodnim strategijam iz moralne krize – govorci so ponudili tako ‘diagnozo’, kot tudi ‘recept’.

Anita Ogulin, Slovenka leta 2012, sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje in predsednica komisije za socialna vprašanja in humanitarne projekte pri ZPMS, je več kot odlično zamenjala sicer napovedano, a zaradi bolezni tudi odpovedano gostjo Vesno Vuk Godino. Ogulinova je prisotnim odlično predstavila probleme družin in posameznikov, s katerimi se vsakodnevno srečuje.

Dr. Alojza Ihana večina pozna kot specialista klinične mikrobiologije in imunologije, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj in esejist, prejemnik Jenkove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Trenutno ga bralci najbolj poznajo po Državljanskih esejih, ki nudijo vpogled v slovenski način razmišljanja ter raziskujejo pojem morala.

Matija Munc pa poleg osnovnega poslanstva, je borec za pravice slabotnejših, deluje kot psiholog v zaporih. Brez dlake na jeziku opozarja na nedoslednosti, nezakonitosti in nepravilnosti v sistemu.

Namen debate, ki se je je udeležilo lepo število obiskovalcev, je spodbujati kritično mišljenje o aktualnih družbenih in moralnih težavah, najti rešitve za izhod iz krize vrednost ter ponuditi samorefleksijo vsakemu posamezniku. Mavrice so tokrat za razliko od tradicionalnih projektov želele ‘pomagati‘ tudi s spodbujanjem kritične razprave in razmišljanja o tem, kako spremeniti družbo na bolje.

Med debato so do besede prišli tudi obiskovalci, ki so gostom postavljali konstruktivna vprašanja in podajali zanimiva mnenja ter opazke.

Zbrana sredstva se bodo v celoti namenila za plačilo terapije s konji za petletno deklico, ki ima le 5 % vid in ki ji terapija s konji lahko pomaga do izboljšave vida.

Vabimo vas k ogledu celotne debate, ki smo jo posneli s kamero in ji lahko prisluhnete v drugem video posnetku. V prvem si lahko ogledate nekatere skrajšane utrinke debate.

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 2,359 seconds.