Dobrodelni kolesar, ki ozavešča o ALS-u, se je ustavil tudi v Celju

26. 07. 2022 17:15

Danes je v knežje mesto prikolesaril Matjaž Hribljan, ki že teden dni dobrodelno kolesari po Sloveniji za ozaveščanje o amiotrofični lateralni sklerozi – ALS in zbira sredstva za ljudi, ki se spopadajo s to boleznijo.

V času od 19. julija, ko se je mladi kolesar iz Ivanjega sela pri Uncu, član Kolesarskega kluba Jan Sport iz Vrhnike, podal na pot v Cerknici, pa do nedelje, 31. julija, ko bo sklenil kolesarjenje v Postojni, bo prevozil vseh 212 slovenskih občin.

Matjaža Hribljana, ki bo v trinajstih dneh prevozil 2576 kilometrov s kar 30.000 metri višinske razlike, je v Celju sprejel tudi podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek. »Takšna plemenita dobrodelna dejanja kot je vaše so za našo državo in družbo velikega pomena, z njimi kažete posluh in občutljivost za ljudi, ki se spopadajo s hudimi zdravstvenimi težavami. Ljudje, ki so oboleli za amiotrofično lateralno sklerozo ali krajše ALS, hitro napredujočim nevrološkim obolenjem, ki zaenkrat še ni ozdravljivo, tako v teh dneh prejemajo pomembno sporočilo, da v svoji bolezni in stiski niso sami,« je dejal podžupan, ki je kolesarja pričakal z nekaj hladne vode in čepico s simbolom Celja.

Kot je povedal Matjaž Hribljan, na dan naredi v povprečju 200 kilometrov, v minulih dneh pa je največjo težavo predstavljala predvsem vročina, ki pa zaenkrat ne vpliva na načrtovano pot. V Celje je prispel iz smeri Laškega, po postanku pred Mestno občino Celje je pot nadaljeval proti Žalcu.

Kolesarjenje za pomoč obolelim za ALS

Matjaž Hribljan kolesari v dobrodelne namene, saj bo sredstva, ki jih bo zbral v sklopu projekta, namenil  za sofinanciranje fizične pomoči ALS obolelim na domu, nakupu električne postelje in stropnega dvigala. Po podatki Društva distrofikov Slovenije je bolezen ALS v naši državi prizadela približno 150 ljudi. V Mestni občini Celje je 17 članov društva, med njimi dva obolela z ALS, ostali pa so z drugimi mišičnimi in živčno mišičnimi obolenji.

V dobrodelni akciji lahko sodelujete s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ALS5 na 1919 in prispevate 5 evrov.

Več o akciji si lahko preberete na www.drustvo-distrofikov.si  in FB strani “212 občin”.

Trasa Matjaževe dobrodelne kolesarske ture je dostopna tukaj, celotno turo pa je mogoče spremljati v živo na Twitchu – tukaj.

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,805 seconds.