Dobrodelni koncert: poklon glasbenim legendam in pomoč Otroškemu oddelku celjske bolnišnice (foto in video)


Minuli torek je v Celjskem domu potekal veliki dobrodelni koncert, ki sta ga organizirala Zavod Celeia Celje in Splošna bolnišnica Celje, z namenom zbrati denar za nakup analizatorja izdihanega zraka LactoFAN, aparata potrebnega za Otroški oddelek Splošne bolnišnice Celje.

Na koncertu, ki ga je povezoval Janko Šopar, so nastopila znana velika imena celjske glasbene scene: Marijan in Majda Petan, Janez Goršič, Jana Kvas in Uroš Perič z ansambli. Ves izkupiček koncerta, poimenovanega Poklon glasbenim legendam, so namenili uresničitvi ene izmed potreb po novi opremi, ki jih ima Otroški oddelek Splošne bolnišnice Celje, na katerem se zdravijo otroci in mladostniki.

Ideja dobrodelnega koncerta se je porodila glasbeniku Marijanu Petanu, ki se ga mnogi spomnijo kot člana nekoč izjemno priljubljenega New Swing Quarteta, glasbeni kolegi so bili nad njo navdušeni. Skelet koncerta je Petan najprej predstavil direktorju Splošne bolnišnice Celje mag. Marjanu Ferjancu, ta pa direktorici Zavoda Celeia Celje mag. Mileni Čeko Pungartnik. Slednja se je z veseljem odzvala povabilu za sodelovanje v projektu in s svojo ekipo prevzela organizacijo in promocijo dogodka.

Dobrodelnega koncerta so se udeležili tudi številni zaposleni v SB Celje.

Splošna bolnišnica Celje je z odprtimi rokami sprejela ponudbo glasbenikov in hitro sprejela odločitev, da donacijo nameni nakupu analizatorja izdihanega zraka LactoFAN, saj z njegovo uporabo malih bolnikov z gastroenterološkimi težavami ne bo treba več zbadati za številne krvne teste, s katerimi danes ugotavljajo vzroke njihovih težav. Predvsem na področju gastroenterologije so namreč dihalni testi pomembno dopolnilo ostalim preiskavam. Prijazni so tako otrokom kot tudi zdravnikom, saj so ob tem, ko so neinvazivni, tudi povsem zanesljivi.

Na koncu so na oder stopili vsi nastopajoči in se zahvalili vsem obiskovalcem dobrodelnega koncerta.

LactoFAN je dihalni test, ki bo Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje prinesel precej dodatnih diagnostičnih možnosti, saj je z njim mogoče odkrivati laktozno intoleranco, fruktozno malabsorbcijo, testiranje razrasta bakterij v zgornjih prebavilih in ugotavljanje časa prehoda skozi tanko črevo. Ker je za ta postopek potrebno sodelovanje otroka, je test primeren za otroke po 4. letu starosti. Po potrditvi diagnoze z nekaj dietnimi omejitvami so otrokove težave, ki so včasih vsakodnevne in večinoma zelo neprijetne, bistveno zmanjšane.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetkov, v prvem lahko prisluhnete nagovoru direktorja SB Celje mag. Marjanu Ferjancu, v drugem pa smo pripravili nekaj posnetkov za glasbene sladokusce, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij, posnetih na dobrodelnem koncertu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=340]

v/t/f: eH

Vir: Zavod Celeia Celje