Dodatna obnova Friderikovega stolpa bo končana še ta mesec

11. 10. 2018 10:13

friderikov_stolp_obnova_oktobver_2018Sanacijska dela na Friderikovem stolpu na Starem gradu Celje, ki jih je opravljalo podjetje Remont, d. d., bodo v tem mesecu zaključena. Omenjeni stolp je bil sicer celovito obnovljen pred okroglim desetletjem, letošnja zima pa je bila prehud zalogaj, tako da se je začelo krušiti obzidje.

Mestna občina Celje je kot lastnik v mesecu maju pristopila k sanaciji obzidja, ki ga je treba redno vzdrževati skladno z smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Izvajalec del je saniral kamnito obzidje pri vrhu stolpa v približni izmeri 50 % celotne površine.

Dela so vključevala odbijanje vseh nesprijetih in odkrušenih kamnitih delov, pranje celotnega zidu, škropljenje površin obzidja s herbicidnim sredstvom proti rastju plevela, domodeliranje vogalnih kamnov, dobetoniranje pokrivnih delov obzidja ter zalivanje razpok s posebno malto. Po vseh sanacijskih posegih je bila izvedena vodoodbojna impregnacijska zaščita celotnega obzidja stolpa. Na razgledni terasi sta na novo položena zaščitna folija in lesen podest, vgrajene so tudi talne luči.

obzidje_grad_2018Pogodbena višina investicije je bila 189.100 EUR z DDV. Med samo izvedbo je izvajalec ugotovil, da so strešna folija in talne luči poškodovane, zato se je MOC v skladu z navodili ZVKD odločila, da naroči izvedbo teh dodatnih del, katerih vrednost je 12.223 EUR z DDV. Skupna vrednost sanacije Friderikovega stolpa tako znaša 201.323 EUR z DDV.

*foto: MOC

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 0,838 seconds.