Dom na Okrešlju že skoraj dokončan. Planince bo sprejemal že kmalu (foto)


Na Okrešlju v Kamniško Savinjskih Alpah je v minulih dneh vendarle skopnel sneg, kar je omogočilo, da se dela na novem domu, ki je raste na pogorišču predhodnika, lahko nadaljujejo. Dom je skoraj že končan, trenutno pa potekajo zaključna dela. V nekaj mesecih naj bi že začel sprejemati planince.

Zagnani prostovoljci te dni brez prestanka pomagajo pri zaključevanju novega Frischaufovega doma. Prejšnji teden so tako kljub dežju do doma na Okrešlju s pomočjo tovorne žičnice dostavili siporeks. Kot so sporočili s PD Celje Matica, jim energije ne manjka, saj si želijo, da bi z gradnjo objekta čim prej zaključili ter že prihodnje leto koristili nov planinski dom.

Zaradi podražitev še vedno potrebujemo kar nekaj finančnih sredstev, da se bodo lahko dela še v tem letu nadaljevala in čim prej zaključila. Veseli smo vsake podpore.

Še vedno so aktualne SMS donacije. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T2. Uporabniki Telekoma, Telemacha in T2 pošljite sporočilo SMS s ključno besedo OKRESELJ5 na številko 1919 in prispevali boste 5 € za izgradnjo planinskega doma na Okrešlju. Uporabniki A1 pošljite sporočilo SMS s ključno besedo OKRESELJ5 ali OKRESELJ10 na številko 1919 in prispevali boste 5 € ali 10 € za izgradnjo planinskega doma na Okrešlju. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni tukaj.

Nov dom na Okrešlju skoraj ničenergetski objekt

Nov dom na Okrešlju ekološko in energetsko ima skoraj ničen negativen vpliv na okolje, saj je bil zasnovan s posebnim poudarkom na snovni in energetski učinkovitosti ter rabi obnovljivih virov. Poleg tega se tudi lepo zliva z naravnim okoljem Okrešlja.

Novi Frischaufov dom na Okrešlju je moderna, sodobna in ekološko varčna koča, ki bo zadostila vsem novodobnim smernicam in trendom gradnje koč v Alpah. Projektant je pri snovanju koče sledil osnovnemu vodilu, in sicer postaviti nov dom v amfiteater in zaobjeti pogled na mogočne gore, ki ga obkrožajo. Tako se vedutno odpira v nadstropju in prvi mansardi proti jugovzhodu, v drugi mansardi pa ulovi poglede proti Turski gori in Rinkam. Koča je zgrajena iz kamna in lesa.

V domu bo 48 ležišč, v jedilnici pa bo prostora za 60 ljudi, prav toliko tudi na letni terasi. V njem bo tudi večnamenski prostor, namenjen različnim dejavnostim in dogodkom.

Vrednost investicije znaša 861.066,86 evrov brez DDV. Finančna sredstva za izdatke za investicijo zagotavlja investitor PD Celje Matica (lastna sredstva, donacije,…), delno pa je projekt financiran iz naslova Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi, in sicer v višini 300.000,00 evrov.

foto: PD Celje Matica