Dragocene freske na Muzejskem trgu bodo dobile zaščito še letos

26. 10. 2017 15:27

Letos poleti so na Muzejskem trgu v Celju arheologi prišli do neprecenljive najdbe. Odkrili so namreč živobarvne freske, ki naj bi skoraj zagotovo izvirale iz antične dobe. Po mnenju arheologov so podobne tistim v Pompejih.

“Te freske so izjemno dobro ohranjene. Našli smo kvalitetne stenske poslikave, nekaj jih je še na zidovih, nekaj ostankov fresk smo našli v zasutju sobe, delno je šlo tudi za strop, a verjetno bi se dale rekonstruirati,” je takrat opisoval dr. Jure Krajšek, arheolog in kustos Pokrajinskega muzeja Celje.

Takšnih in tako dobro ohranjenih fresk naj bi bilo v celotni Evropi zelo malo. Podobne naj bi bile tiste v Pompejih, ki jih je sicer leta 79 uničil ognjenik Vezuv.

Že ob najdbi neprecenljivih celjskih fresk so se pojavila vprašanja in ideje glede prezentacije in zaščite najdenih fresk, ki bi jih lahko zima tudi uničila. Očitno so sedaj našli rešitev.

Iz Mestne občine Celje so namreč danes sporočili, da bo podjetje VOC Celje d. d., ki je bilo izbrano za izvajalca del, do konca leta na vzhodnem delu Muzejskega trga zgradilo objekt, ki bo dragocene freske in druge pomembne ostaline zaščitil pred zunanjimi vplivi in propadanjem.

Podzemni objekt bo imel samo en prostor in bo s podzemnim hodnikom povezan s kletjo Stare grofije. Skupna pogodbena vrednost znaša nekaj več kot 240.000 evrov. Podjetje VOC Celje d. d. je bilo v delo uvedeno v ponedeljek.

foto: Pokrajinski muzej Celje

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,779 seconds.