Drugi dan zapored porast okužb. Delta različica se vse bolj širi tudi pri nas. Prebolevniki cepljeni z mRNA cepivi z dosmrtno zaščito?


Včeraj smo v Sloveniji drugi dan zapored potrdili povečanje števila okužb. Minister za zdravje ob tem poudarja, da se delta različica čedalje bolj širi tudi v Sloveniji. Ključ do zajezitve četrtega vala je tako zgolj v visoki precepljenosti. V Celju se lahko ta teden cepite brez predhodnega naročila. Več tukaj

Znanstveniki so odkrili, da bi lahko cepivo mRNA nudilo večletno zaščito, prebolevniki cepljeni z mRNA cepivom pa naj bi bili pred covidom-19 zaščiteni celo doživljensko.

“Razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji so resne. Občutek varnosti, ki smo mu priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, ne prinaša varne jeseni. Nova koronavirusna različica delta ni prisotna samo v naši neposredni bližini, ampak je vedno bolj razširjena tudi v Sloveniji,” je na razpravi na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Neuradno je bilo ta teden potrjenih 70 primerov delta različice, kar je več kot prej v vseh sedmih tednih. Po besedah ministra je ta različica tudi 50-odstotno bolj nalezljiva.

mRNA nudi večletno oz. doživljenjsko zaščito?
Nedavna študija objavljena v priznani znanstveni reviji Nature, ki je analizirala imunost po cepljenju s cepivi mRNA, kot sta cepivi družbe Pfizer in Moderna, je ugotovila, da lahko mRNA cepivo nudi večletni imunski odziv v telesu proti novemu koronavirusu. Pri tistih, ki so covid-19 preboleli, bi lahko tovrstna cepiva nudila dosmrtno zaščito, ocenjujejo znanstveniki.

Ugotovitve pritrjujejo več študijam, da večina ljudi, ki so bili cepljeni s cepivi mRNA, ne bo potrebovala dodatnih odmerkov, če se virus in njegove različice ne bodo preveč spremenile. Prebolevniki pa verjetno ne bodo potrebovali dodatnih odmerkov, tudi če pride do opaznejše evolucije virusa.

V študiji so obravnavali samo cepiva vrste mRNA, ne pa tudi vektorskih, kot sta cepivi proizvajalcev Johnson & Johnson in AstraZeneca. Kljub temu vodja študije ocenjuje, da vektorska cepiva ne nudijo tako dolgotrajne zaščite.

Včeraj drugi dan zapored porast okužb

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 19.254 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 73 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 47.

Opravljenih je bilo 17.150 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.104 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 73 okužb z deležem pozitivnih izvidov 3,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 30 okuženih oseb (včeraj 26), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 19 (včeraj 18).

Trenutno je hospitaliziranih 52 covidnih bolnikov oz. 7 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 10 potrebuje intenzivno covid nego oz. 5 manj kot dan prej.

Včeraj smo v Sloveniji zabeležili eno smrtno žrtev covida-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.422 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 427 (včeraj 407).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile včersaj ponovno potrjene tri okužbe (prejšnji teden 3). Po ena v Celju, Šentjurju in Velenju. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 0,86 (včeraj 0,7).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 2 (slovensko povprečje 10), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 8 (slovensko povprečje 19).

Splošni bolnišnici Celje se zdravijo covidni bolniki (enako kot dan prej), covid intenzivna nega je brez bolnikov. V SB Celje včeraj niso sprejeli nobenega bolnika s covidom-19, v domačo oskrbo tudi niso odpustili prebolevnikov. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 490 bolnikov s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 832.774. To je 40 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 48 % vseh prebivalcev Slovenije starejših od 18 let. Z vsemi odmerki pa 709.326 oz. 34 % vseh prebivalcev/41 % vseh polnoletnih prebivalcev.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

B.S.