Družinski zdravniki ZD Celje vladi zagrozili s kolektivno odpovedjo


Že decembra lani smo poročali, da so zdravniki specialisti družinske medicine, pediatrije in šolske medicine Zdravstvenega doma Celje z javnim pismom opozorili na nevzdržne razmere s katerimi se soočajo. Takrat so izpostavili predvsem preobramenitev v ambulantah družinske medicine, primarne pediatrije in šolske medicine.

A očitno celjski družinski zdravniki niso bili slišani, zato so prišli do točke, ko so pripravljeni na najradikalnejše korake. Od vlade in pristojnega ministrstva z novim javnim pismom zahtevajo ukrepanja sicer bo sledil podpis kolektivne odpovedi delovnega razmerja.

Pismo spodaj objavljamo v celoti:

Spoštovani!

Družinska medicina predstavlja temelj osnovnega zdravstva.

Celjski družinski zdravniki smo prišli do točke, ko glede na nastalo situacijo v slovenskem zdravstvu ne zmoremo več pritiskov, dodatnih obremenitev in nalaganja novih obveznosti. Smo izčrpani, izgoreli, vrstijo se bolniške odsotnosti in odpovedi.

Splošni dogovor za leto 2019 glede opredeljevanja do povprečja regijske izpostave je za nas velik, prevelik zalogaj. Sodu je izbilo dno, ko smo izvedeli še za odpoved domske zdravnice. Predstava ZZZS OE Celje je, da naj sedaj, z že tako izčrpanimi zdravniki, ki presegamo v povprečju 110% slovenskega povprečja, v rednem delovnem času pokrivamo še izpad dela v domu upokojencev, obeta se tudi vrnitev koncesije sedanje koncesionarke, kar pomeni povišanje regijskega povprečja in dodatnih 1405 bolnikov brez zdravnika, ki se bodo želeli vpisati pri nas.

Zato smo se odločili, da sporočimo ZZZS, MZ in MOC sledeče:

Zahtevamo, da se glede vpisovanja oz. odklanjanja vpisovanja bolnikov upoštevajo s strani Ministrstva za zdravje podpisani standardi in normativi, kar za leto 2019 pomeni 1895 GK.

V kolikor sporno določilo v Splošnem dogovoru za leto 2019 ne bo ustrezno popravljeno, smo pripravljeni s 1.5.2019 podpisati kolektivno odpoved.

Kolektiv družinskih zdravnikov ZD Celje (podpisi deponirani v ZD Celje)

ANKETA: podpirate celjske zdravnike družinske medicine?

Ker nas o zahtevah celjskih zdravnikov in situaciji v javnem zdravstvu na splošno zanima tudi vaše mnenje, smo pripravili spodnjo anonimno anketo in vas vabimo k sodelovanju.

 

Create your own user feedback survey

Rezultati anonimne ankete bodo na Celje.info objavljeni predvidoma v prvem delu aprila