Državna proslava ob dnevu reformacije v SLG Celje (foto, video)


Pevski zbor Cantate iz Murske sobote
Pevski zbor Cantate iz Murske sobote

Na predvečer dneva reformacije je v SLG Celje potekala osrednja državna proslava praznika, ki nam je prinesel prvo knjigo, knjižni jezik, prvo omembo pojma Slovenec in nasploh pomembno vplival h kulturnemu razvoju in prepoznavnosti Slovenije.  

Prireditev z naslovom Knjige, knjige si je zamislil Vinko Möderndorfer, ki jo je tudi režiral. Prireditvi je življenje ves čas vnašal Pevski zbor Cantate iz Murske sobote, priznani dramski umetniki pa so oživeli prozo Borisa A. Novaka, Edvarda Kocbeka id. Darja Reichman, Matjaž Gruden, Renato Jenček, Sašo Pavček in David Čeh so se zlili v eno z izbrano literaturo ter v občinstvu prebudili kritičen razmislek o tem, kdo smo in kam smo namenjeni.

Slavnostni govornik prof. dr. Igor Grdina
Slavnostni govornik prof. dr. Igor Grdina
Proslave sta se udeležila tudi predsednik RS Borut Pahor in njegova partnerica Tanja Pečar
Proslave sta se udeležila tudi predsednik RS Borut Pahor in njegova partnerica Tanja Pečar

Goste in občinstvo je uvodoma pozdravil predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj, nasledil pa ga je slavnostni govornik prof. dr. Igor Grdina, ki je povedal več o samem pomenu reformacije nekoč in danes.

Slavnostne prireditve sta se udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in predsednik Republike Slovenija Borut Pahor, ki ga je Žakelj pozval k iskanju konsenza z Mirom Cerarjem v zvezi z begunsko problematiko in aktualno situacijo na Slovenskem nasploh. Kulturno obarvan večer se je končal še z neformalnim druženjem, pri katerem so lahko obiskovalci in gostje reflektirali ogledano vsebino in skupaj nazdravili ob prazniku, ki nam je dal jezik in s tem tudi identiteto.

Več v fotogaleriji in video posnetku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=896]