Duo koncertov: 10. obletnica MePZ Orfej in Big band Žabe z gosti (foto in video)

02. 07. 2014 08:35

koncert_mepz_orfej_in_big_band_zabe_1V četrtek, 26. junija, sta se v knežjem mestu odvila dva odlična koncerta. V Narodnem domu je potekal koncert ob 10. obletnici MePZ Orfej, pri Vodnem stolpu pa je obiskovalce razvajal celjski Big band Žabe z gosti. Kljub številnim prireditvam, ki se že od začetka junija odvijajo v Celju, sta bila oba koncerta odlično obiskana. 

Člani Mešanega pevskega zbora Orfej z zborovodjo Moniko Lojen so se v prvem delu koncertnega večera predstavili s skladbami izjemnega in zahtevnega skladatelja Lojzeta Lebiča in na ta način obeležili njegovih 80 let. Povezovalka dogodka in članica MePZ Orfej Marijana Kolenko je med drugim izpostavila, da je Lebič v vseh letih delovanja izoblikoval osebno govorico, ki je razpeta med zvočno silovitostjo ter emotivno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo in svojsko občutljivostjo za dediščino preteklih kultur in civilizacij. Njegova dela so bila izvajana na številnih festivalih, med drugim tudi na Svetovnih glasbenih dnevih. Za izjemen opus in glasbeno dediščino je na ustvarjalni poti prejel številne pomembne nagrade in priznanja, komponira za vse vrste zasedb tako vokalne kot instrumentalne.

Obiskovalci so napolnili dvorano Narodnega doma.
Obiskovalci so napolnili dvorano Narodnega doma.

Prvi del koncerta so bili obiskovalci deležni bolj  ali manj poznanih pesmi: Lipa, Ta drum’lca je zvomlana, Trauniče so žie zelene, Luba vigred se rodi in Visoki rej. Nato so se predstavili člani Tolkalnega ansambla STOP, ki ga sestavljajo Marina Golja, Damir Korošec, Tomaž Lojen in Davor Plamberger.

Slovenski tolkalni projekt SToP deluje od leta 1999. Člani zasedbe so glasbeni profesionalci – učitelji na glasbenih šolah, člani orkestrov, nekateri kar oboje. Srečali so se po naključju na poletni glasbeni šoli v Grožnjanu in po 15 letih so še vedno v isti zasedbi. Iz majhnih nastopov in redkih koncertov se je sčasoma razvil pravi slovenski tolkalni projekt, ki prinaša novosti, razlaga, kaj so tolkala in jih predstavlja.

Zasedba slovenskega tolkalnega projekta SToP.
Zasedba slovenskega tolkalnega projekta SToP.

Zanimivost članov ansambla je, da uporabljajo klasična tolkala, poleg tega pa tudi vse, kar okoli njih dobro zveni. Inštrumentarij so nabrali tudi po kuhinjah, kleteh, delavnicah, znajo pa igrati tudi na lastno telo. Letošnji Prešernovi nagrajenci, ki jim je dirigirala Monika Lojen, so se predstavili s skladbo Lojzeta Lebiča – Kuartet for percussion.

Sledil je drugi del koncerta in Orfejevci so na oder povabili njihovega prvega zborovodjo Tomaža Marčiča in z njim zapeli dve skladbi. Nato je sledila podelitev Gallusovih priznanj. Podelili so bronaste Gallusove značke (za več kot 5-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti), srebrne (za več kot 10-letno udejstvovanje), zlate (za več kot 15-letno udejstvovanje) in častno Gallusovo značko (za več kot 30-letno delovanje na področju glasbene dejavnosti), ki jo je prejel Drago Čater.

Koncert “Orfejevih deset let” so članice in člani MePZ Orfej zaključili s pesmimi ob spremljavi pianista Davida Kostanjevca in flavtistke Zoje Zorko.

Pri Vodnem stolpu pa se je isti večer odvijal koncert Big banda Žabe z gosti. Celjski Big band Žabe, ki je prepoznaven po vsej Sloveniji in izven meja, neprekinjeno deluje že 68 let. V njegovih vrstah se je v tem času prekalilo več kot 100 glasbenikov, iz njegovih vrst izšla nekatera velika imena slovenske glasbe, med katerimi zagotovo izstopa maestro Mojmir Sepe.

koncert_mepz_orfej_in_big_band_zabe_4

Špital Za Prjatle je prijeten manjši lokal na robu mestnega jedra ob Vodnem stolpu, znanem poletnem koncertnem prizorišču. V Špitalu se združujejo prijatli s skupnimi interesi, združenimi v ljubezni do žive glasbe in druženja v sproščenem, pozitivnem ambientu. Stalnica so Kavarniški večeri vsako prvo soboto v mesecu ter četrtkovi dnevi za Jam na njihovem notranjem odru. Sprejemajo tudi rezervacije za razna srečanja.
Špital Za Prjatle je prijeten manjši lokal na robu mestnega jedra ob Vodnem stolpu, znanem poletnem koncertnem prizorišču.
V Špitalu se združujejo prijatli s skupnimi interesi, združenimi v ljubezni do žive glasbe in druženja v sproščenem, pozitivnem ambientu.
Stalnica so Kavarniški večeri vsako prvo soboto v mesecu ter četrtkovi dnevi za Jam na njihovem notranjem odru.
Sprejemajo tudi rezervacije za razna srečanja.

Big band Žabe zadnja leta deluje pod taktirko dirigenta Romana Fonde. Njihov dinamični program, ki ga odlično povezoval Kristian Koželj, je vključeval vse od svetovno znanih do domačih hitov, začenši z Žabjo svatbo. Skozi koncertni večer so se s solo nastopi predstavili številni odlični glasbeniki, med drugim Dejan Žohar na trobenti in Žiga Sanda na tenor saksofonu, Gregor Kozar na alt saksofonu, Tomi Majcen na trobenti, Ana Rus na klavirju, Samo Kolar na tenor saksofonu, Vid Žgajner na trombonu, Aleš Logar na alt saksofonu ter številni drugi.

Večer so popestrile glasbene gostje, odlične vokalistke, na oder je prva stopila Alenka Godec, za njo Sandra Feketija, nato pa sta se odlični celjski publiki predstavili še vokalna solistka in solistka na trobenti Živa Žohar ter Amadea Begović. Do konca koncerta so obiskovalce še enkrat razvajali odlični Sandra Feketija in Alenka Godec.

koncert_mepz_orfej_in_big_band_zabe_5

Četrtkovo druženje z odlično glasbo, vrhunskim orkestrom in izjemnimi vokalnimi ter instrumentalnimi solisti se je kar prehitro končalo. Članice in člani Big banda Žabe so ga zaključili s poslednjo skladbo koncertnega večera – Tijuana taxi ter z njim popeljali obiskovalce po poti dolgega, vročega in avantur polnega poletja.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvega smo zajeli utrinke s koncerta ob 10. obletnici MePZ Orfej, v drugem pa lahko prisluhnete insertom s koncerta Big banda Žabe z gosti.

Pripravili smo tudi bogato galerijo fotografij z obeh koncertov.

[simpleviewer width=100% height=700 id=627]

v/t/f: eH

polsi-pol-cenejsa-pijaca-spital

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 3,831 seconds.