Enajst najbolj zdravih živil tudi na celjski tržnici


Pred kratkim je Celje bilo obogateno za novo podobo tržnice, ki je do zdaj prejela že nekaj pohval, kot tudi kritik. Za kupce pa je morda bolj od podobe pomembna ponudba. Okoli nas nam je na voljo vedno več proizvodov in ob tem moramo biti že kar nekoliko pazljivi, kaj kupujemo in še bolj, kaj uživamo. Vse bolj smo ob tej pazljivosti pozorni na izvor dobrine. Tako gospodarsko kot tudi zdravstveno kvalitetno gledano, smo veliko bolj željni slovenskih proizvodov. Le te pa najdemo pri starejših in modernejših branjevkah in branjevcih na tržnici. Prodajalci na tržnicah zagotavljajo, da so njihovi prozvodi slovenskega porekla. Nekateri od njih pa imajo tudi certifikat ekološke pridelave.

Predstavili bomo nekaj živil, ki jih najdete tudi na celjski tržnici in so na repertoarju za zdravo prehrano nepogrešljivi.

Jabolka

Če bi za vzor pri prehranjevanju vzeli enega najmodrejših mož, ki jih je kdaj živelo, Nikolo Teslo, bi vsak dan pred in po vsakem obroku pojedli polovico jabolka. Ta sadež ja ravno eden od tistih, ki varujejo pred rakom. Pomemben je tudi, ker krepi srce in ožilje ter znižuje holesterol, razstruplja in regenerira.

Borovnice

Po mnogih raziskavah so borovnice na prvem mestu pri zdravi prehrani. Podobno kot jabolka, tudi borovnice ščitijo pred rakom ter varujejo srce in ožilje. Poleg skoraj nešteto zdravilnih učinkov, ki jih nosijo ti drobni sadeži, je zelo pomemben njihov vpliv na naše možgane, saj jih ščitijo pred boleznimi in celo staranjem. Borovnice so eden najpomembnejših antioksidantov.

Semena in oreščki

Med najbolj zdrava živila sodijo mandlji, visoko na lestvici zdravih živil pa so tudi orehi in pistacije. Oreščki nam dajo energijo, ob tem pa ščitijo srce, ožilje in možgane. Podobne lastnosti kot jih imajo oreščki, nosijo tudi semena. Bučnična semena za primer, imajo ravno tako veliko korsitnih omega-3-kislin kot oreščki.

Fižol

Fižol je na meniju slovenskega naroda že od nekdaj. Nekoč je veljal za hrano revnih, danes pa mu je namenjene več pozornosti in hvale. Predvsem je pomemben za tiste, ki so iz svojih obrokov izbriali meso ali celo vse živalske proizvode. Poleg vegetarijancem in veganom, ga priporočajo tudi sladkornim bolnikom. Je pa fižol še eden od živil proti staranju.

Paradižnik

Njegova rdeča barva oznanja njegovo zdravilno moč. Zelenjava ali sadež, ki nas ščiti pred vsemi oblikami raka, je zelo pomemben tudi za našo kožo. Po obliki nas včasih spomni na srce, na katerega ima ravno tako zelo pozitiven vpliv.

Česen

Česen lahko obožujete ali pa vam ni niti malo po godu. V kolikor sodite med ljubitelje česna, ste srečneži, saj ima ta rastlina res visoko zdravilno moč in je nekdaj bil v uporabi kot zdravilo in niti ne kot začimba. Ima pozitiven vpliv na naše celotno telo, tako na srce kot kri, prebavo, dihalne poti, možgane, imunski sistem itd. Česen pa je tudi pomemben naravni antibiotik.

Ribe

Tudi ribe imajo izjemno pozitivne lastnosti na celotno naše telo. Vsebujejo omega-3 kisline, vitamine in rudninske snovi. Pomembne so za naš celoten organizem in so predvsem odlična hrana za možgane.

Jajca in posneto mleko

Meso kot tudi mesne produkte danes mnogokrat odsvetujejo, saj bi tovrstni proizvodi naj vsebovali veliko maščob. Kljub temu se je pokazalo, da so tako jajca kot tudi mleko za naše telo izjemno zdravilni. Jajca namreč pozitivno vplivajo na naše oči, jetra, možgane in srce ter druga področja. Veliko pozitivnih lastnosti nosi tudi mleko, ena najbolj znanih je njegov vpliv na rast kosti in zob.

Oves

Učinek tega preprostega živila je zelo širok. Priporočajo ga za zajtrk, saj daje energijo, vendar nima veliko kalorij, zato je zelo priporočljiv za tiste, ki hujšajo. Poleg tega, da ta ščiti pred boleznimi srca in rakom, je priporočljiv tudi za bolnike s sladkorno in holesterolom.

Gobe

Gobe mnogokrat nastopajo kot zdravilo, saj nas lahko obranijo pred mnogokatero bakterijo ali virusom. Pomembne so predvsem za imunski sistem, povečujejo tudi telesno odpornost. Gobe so predvsem pomembne v azijski prehrambeni kulturi, kjer jih imajo za zdravila nevarnih bolezni.

Krompir

Nazadnje bomo postregli s krompirjem, ki je že močno zasejan v naših koreninah, saj bi se lahko reklo, da smo na njem ˝gor zrasli˝. To živilo je tako praktično, kot dobro in tudi zdravo. Vseeno je njegov učinek vezan na njegovo uporabo in pripravo. Dobro deluje na kožo, prebavo in imunski sitem. Vendar priporočamo, da ga raje pripravite kuhanega in politega s tekočim jogurtom, kot pečenega in namočenega v majonezo.