Energetika Celje z novembrom ukinja dobavo zemeljskega plina

21. 09. 2022 14:44

Dobavitelj zemeljskega plina, družba Energetika Celje, javno podjetje, d.o.o., je sprejel odločitev, da predvidoma s 1. novembrom 2022 ukinja dejavnost dobave zemeljskega plina, so sporočili z Agencije za energijo. Energetika Celje ima okoli 4 tisoč odjemalcev zemeljskega plina.

Kot so pojasnili v Energetiki Celje, so se za ta korak odločili zaradi uvedbe reguliranih cen energentov. Z ukinitvijo dobave želijo v podjetju odpraviti oz. zmanjšati potencialno izgubo. 4000 odjemalcev bo tako moralo zamenjati dobavitelja. Odjemalci bodo k spremembi dobavitelja pozvani tudi pisno.

Njihovo odločitev o ukinitvi dobave mora naslednji teden potrditi še nadzorni svet.

Na Agenciji za energijo odjemalcem navedenega dobavitelja svetujejo, da čim hitreje preverijo ponudbe na trgu z zemeljskim plinom in izvedejo postopek menjave dobavitelja. “Menjavo dobavitelja je možno opraviti zelo hitro in na želeni datum, če je ta datum v okviru zakonskih 21 dni od oddane popolne vloge za menjavo dobavitelja. Želeni datum dobave se bo upošteval, če bo jasno in vidno naveden na prvi strani Pogodbe o dobavi, ki jo je treba skenirano priložiti vlogi za menjavo dobavitelja. Postopek menjave je za odjemalca brezplačen in enostaven, saj ga lahko v imenu odjemalca opravi tudi izbrani dobavitelj,” pojasnjujejo.

Vsem odjemalcem tudi svetujejo, da z začetkom postopka ne odlašajo, saj je pri menjavi treba upoštevati roke, ki so potrebni za izpeljavo menjave dobavitelja. Celoten postopek menjave je po korakih predstavljen tukaj, pri izbiri dobavitelja pa si lahko odjemalci pomagajo z informacijami iz primerjalnika stroškov oskrbe in z informacijami na spletnih straneh posameznih dobaviteljev.

Upravičeni odjemalci po novem zakonu avtomatsko preusmerjeni

Za odjemalce, še posebej gospodinjske, male poslovne in skupne gospodinjske odjemalce, ki so priključeni na distribucijski sistem zemeljskega plina, je pomembna informacija tudi ta, da je Državni zbor 13. 9. 2022 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o oskrbi s plini, ki na novo ureja institut nadomestne oskrbe. Odjemalci plina, ki bodo upravičeni do nadomestne oskrbe, bodo v primeru, ko bo njihov dobavitelj prenehal izvajati dejavnost dobave, avtomatsko preusmerjeni k dobavitelju nadomestne oskrbe.

Dobavitelje nadomestne oskrbe bo glede na distribucijsko območje oziroma lokalno skupnost določila Agencija za energijo, ki zagotavlja, da bodo po uveljavitvi zakona vse aktivnosti izvedli v najkrajšem možnem času in s tem poskrbeli, da bodo odjemalci ustrezno zaščiteni in ne bodo ostali brez dobavitelja.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,283 seconds.