Epidemija pred prazniki izgublja zanos, v Evropi prvi večji izbruh omikrona. Praznične stojnice brez jedače in pijače, razen pečenega kostanja


Odgovori na pogosta vprašanja o covidu-19 in cepivih…TUKAJ

Medtem ko se v Sloveniji epidemija umirja, kar se je v zadnjih dneh začelo odražati tudi v bolnišnicah, pa iz norveškega glavnega mesta Oslo poročajo o prvem izbruhu okužb z različico omikron. Ta naj bi se zgodila na božični zabavi enega od podjetij, do sedaj potrjeno okuženih pa naj bi bilo okoli 50 oseb. Pristojni se trudijo, da bi čim prej izsledili čim več tesnih stikov okuženih, pričakujejo pa še več okuženih s to različico.

Glede različice omikron sicer še vedno ostaja veliko neznank. Znano je le to, da se je sposobna širiti izjemno hitro in bi lahko prevladala nad ostalimi različicami, kakšno obliko bolezni povzroča ter ali se je sposobna izogniti imunski zaščiti cepljenih in prebolelih, pa bo znano v naslednjih tednih. Glede na prva opažanja, različica omikron povzroča blažje simptome, vendar je bilo to zaenkrat opaženo pri pretežno mlajših okuženih.

Kako bodo izgledali letošnji božični sejmi?

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep glede izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti. To dovoljeno izvajati na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Uvede se redni nadzor nad njegovim izvajanjem. Strežba hrane in pijače na stojnicah (izjema je tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja) ni dovoljena. Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda.

Vlada podaljšala turistične bone

Vlada Republike Slovenije je potrdila podaljšala veljavnost bonov (Bon21) za najdaljše možno obdobje, kot ga predvideva zakon, in sicer do 30. junija 2022.

Inšpektorati in policija oglobili kršitelje ukrepov in ovadila ponarejevalce potrdil

Različni inšpekcijski organi so prejšnji teden opravili 5542 nadzorov in izrekli 71 prekrškovnih sankcij, 249 opozoril po zakonu o prekrških in 368 upravnih ukrepov ter izrekli štiri odločbe o prepovedi dejavnosti. Skupna vrednost izrečenih glob je znašala 120.900 evrov, od tega 105.600 za globe zaradi nespoštovanja pogoja PCT. Zdravstveni inšpektorat je opravil 717 nadzorov, izrekel pa 19 prekrškovnih sankcij in pet upravnih ukrepov.

Policija je prejšnji teden prejela 45 prijav o kršitvah vladnih omejitev, sama pa je ugotovila 19 kršitev. Izrekli so 27 opozoril ali ukazov po zakonu o pooblastilih policije ali zakonu o nalezljivih boleznih. Na meji so vročili 291 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 21 primerih so ljudje zavrnili podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Največ napotitev v karanteno na domu je bilo izročenih za ljudi, ki so pripotovali iz Bosne in Hercegovine (175), Hrvaške (45), Srbije (25) in Kosova (19). Na mejnih prehodih je bilo zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop ali tranzit zavrnjenih 11 ljudi.

Policisti so prejšnji teden na mejnih prehodih odkrili tudi šest ponarejenih covidnih potrdil. Vsi bodo odgovarjali zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do treh let.

Epidemija upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 66.941 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.737 okužb, kar je 26,6 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 2.365 oseb.

Opravljenih je bilo 61.456 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.485 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.737 okužb z deležem pozitivnih izvidov 31,7 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.898 okuženih oseb (včeraj 1.986). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.507 (včeraj 1.591).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 31.757 (včeraj 33.527).

Hospitaliziranih so 1.059 covidni bolniki oz. 28 manj kot dan prej. Število hospitaliziranih je padlo že četrti zaporedni dan, skupaj pa v štirih dneh za 97 blonikov. Od vseh jih trenutno 269 potrebuje intenzivno covid nego oz. 11 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 29 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 27 let. Včeraj je umrlo 17 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.272 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 189 okužb (prejšnji teden 210). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 26, sledijo Velenje 25, Rogaška Slatina 18, Šentjur 12, Slovenske Konjice 11, Polzela 10, Podčetrtek 9, Žalec 8, Gornji Grad 6, Šmarje pri Jelšah 6, Šoštanj 6, Luče 5, Vojnik 5, Laško 4, Mozirje 4, Prebold 4, Rečica ob Savinji 4, Rogatec 4, Ljubno 3, Šmartno ob Paki 3, Štore 3, Dobrna 2, Kozje 2, Nazarje 2, Tabor 2, Vitanje 2, Zreče 2, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 212,1 (včeraj 215,1).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 116 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 126). 31 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 5 bolnikov s hudim potekom covida-19, odpustili so 13 prebolevnikov, v SB Celje sta umrl 2 covidna bolnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.233.253 oseb. To je 58 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.154.522 oz. 55 % vseh prebivalcev (65 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.