Epidemija upada vse počasneje. V Sloveniji doslej potrjenih 10 primerov omikrona. Tretji odmerek mRNA cepiv zelo učinkovit proti omikronu

15. 12. 2021 12:35
Do 14. 12. 2021 je bilo v Sloveniji zabeleženih 10 primerov potrjenih okužb z različico omikron. Gre za dva neodvisna skupka primerov. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov, so sporočili z NIJZ-a. Zaznali so tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov. V postopku epidemiološkega poizvedovanja so vsi oboleli poročali o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiološka preiskava je v teku, z identifikacijo visoko rizičnih kontaktov in svetovanjem ukrepov ob potrjeni okužbi in napotitvi v karanteno, so še zapisali.

Glede na zadnjo analizo epidemiološke situacije v Sloveniji, ki jo redno opravlja dr. Matjaž Leskovar, raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, epidemija še vedno upada, vendar vse počasneje. Kot v nadaljevanju ugotavlja Leskovar se nakazuje, da prekuževanje ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja. Razpolovni čas je približno 40 dni. Število hospitaliziranih, ki z določenim časovnim zamikom sledi dinamiki števila pozitivnih testov, se vse hitreje zmanjšuje, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih. Glede nove nove različice omikron, ki so jo potrdili tudi v Sloveniji, pa Leskovar dodaja, da jo bodo vključili v model, ko bodo okvirno znane karakteristike njenega lokalnega širjenja ter resnost povzročene bolezni. “Takrat bomo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot smo to že prikazovali za različico alfa in delta. Pričakuje se, da se bodo zaradi različice omikron, ki se v številnih državah zelo hitro širi, najkasneje januarja krivulje spet obrnile navzgor,” pravi Leskovar.

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Predvidoma se bo za zdaj še padajoča pojavnost začela povečevati, preden bomo uspeli priti v rdečo fazo. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija čim hitreje upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni, poudarja Leskovar. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,85.

Trenutno je delež kužnih približno 1,3 % prebivalstva oz. približno vsak 80. prebivalec. Ocenjujejo, da je dovzetnih približno dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 3 tisoč prvih odmerkov* na teden oz. 0,2 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 24 tisoč okuženih** na teden oz. 1,1 % prebivalstva na teden.

Celotna analiza je dostopna tukaj.

83 % hospitaliziranih na intenzivni covid negi je necepljenih

Na današnji novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar spet pozval k cepljenju in opozoril, da je od vseh bolnikov s covidom-19, ki so na intenzivni terapiji, necepljenih kar 83 odstotkov. Med vsemi hospitaliziranimi pa je necepljenih 71 odstotkov. Sicer pa je prepričan, da se bo v naslednjih dneh, tednih ali mesecih vsak državljan srečal z virusom. “Z drugimi besedami to pomeni, da od 190.000 starejših od 50 let v bolnišnicah pričakujemo med 15.000 in 20.000 hospitalizacij. Če se hkrati zavedamo, da smo v najvišjem delu četrtega vala v bolnišnice sprejeli od 3000 do 4000 bolnikov, potem lahko izračunamo, da bo virus polnil bolnišnice vse tja do poletja. V zdravstvu si to težko predstavljamo in bomo to težko zdržali.”

Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo pa je na novinarski konferenci dejal, da je omikron zelo nalezljiva različica, saj lahko en okuženi, brez zaščitnega ravnanja, okuži tudi 20 do 30 ljudi (pri delti 5 do 6 ljudi) in dodal, da bo omikron kmalu povsod. “Morda bo preprečil vezavo drugih sevov, denimo delte, ki so nastali tako, da so mutirale stare variante. Pri omikronu je drugače. Od samega začetka so mutacije drugje. Evolucijsko gledano, je bil ta virus prisoten veliko prej, preden se je razširil iz Bocvane po vsem svetu. Ni znakov izgube okusa in voha, večja je utrujenost kot pri okužbah z drugimi različicami. Temperatura je lahko malo povečana ali pa sploh ne. Pojavlja se občutek tesnobe in nespečnost, ampak to je lahko povezano s pretirano utrujenostjo. Simptomi okužbe z omikronom so podobni simptomom prehlada,” je povedal Štrukelj in ob tem opozoril, da je še preuranjeno delati zaključke. Prav tako lahko virus še dodatno mutira v nevarnejšo različico. Štrukelj je tudi pojasnil, da pred omikronom tretji odmerek Pfizerjevega cepiva zaščiti do 89 odstotkov. Tudi cepivo Moderne je zelo blizu tem številkam.

14-dnevna pojavnost padla pod 1000

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 70.686 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.526 okužb, kar je 17,5 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.850 oseb.

Opravljenih je bilo 64.783 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.903 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.526 okužb z deležem pozitivnih izvidov 25,9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.307 okuženih oseb (včeraj 1.352). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 979 (včeraj 1.013).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 20.631 (včeraj 21.362).

Hospitaliziranih je 804 covidnih bolnikov oz. 13 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 231 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 27 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 20 let. Včeraj je umrlo 8 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.444 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 122 okužb (prejšnji teden 153). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 21, sledijo Celje 18, Šentjur 10, Slovenske Konjice 8, Šmarje pri Jelšah 8, Laško 7, Zreče 6, Rogatec 5, Gornji Grad 4, Ljubno 4, Podčetrtek 4, Mozirje 3, Rogaška Slatina 3, Šmartno ob Paki 3, Kozje 2, Luče 2, Prebold 2, Šoštanj 2, Tabor 2, Vojnik 2, Braslovče 1, Dobje 1, Nazarje 1, Polzela 1, Rečica ob Savinji 1, Žalec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 108,4 (včeraj 112,9).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 75 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 77). 22 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 4 bolnike s hudim potekom covida-19, odpustili so 6 prebolevnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.239.256 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.172.853 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto:  IJS

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
151 queries in 1,086 seconds.