EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO SMO mi vsi v Celjskem mladinskem centru

29. 09. 2017 11:40
EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO SMO mi vsi je izpostavil vrednote prostovoljstva v regijskem in širšem okolju.
EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO SMO mi vsi je izpostavil vrednote prostovoljstva v regijskem in širšem okolju.

V ponedeljek je v dvorani Celjskega mladinskega centra potekal dogodek EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO SMO mi vsi, ki sta ga organizirala Europe Direct Savinjska in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Udeleženci  razprave so se spopadli z aktualnimi tematikami, kot so: kako postati prostovoljec, s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce, beleženje in prepoznavanje prostovoljskega dela. Kaj lahko storimo za spodbujanje prostovoljstva v regiji in tudi širše? Dogodek, ki ga je sooblikovalo 62 udeležencev, je bil razdeljen na dva dela.

Razprava o prostovoljstvu postavila ogledalo družbi

Prvi del je bil namenjen pogovori z gosti o tem, ali je solidarnost obče prepoznana družbena vrednota v slovenskem in evropskem prostoru, v kolikšni meri se Slovenci in Slovenke vključujemo v programa Evropske prostovoljske službe in Evropske solidarnostne enote, kako postati prostovoljec, kakšna je osebna motivacija za prostovoljstvo, s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce, beleženje in prepoznavanje prostovoljskega dela, kako organizacije komunicirajo s prostovoljci, kako lahko izobraževalne ustanove spodbujajo in promovirajo prostovoljstvo pri svojih učencih in dijakih, kakšno je stanje in sestava prostovoljcev v celjski regiji, ipd. Glavno vprašanje dogodka se je glasilo: Kaj lahko storimo za spodbujanje prostovoljstva v regiji in tudi širše?

EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO SMO mi vsi ponudil tudi konkretne rešitve na izzive prostovoljstva
Interaktivne delavnice so pritegnile veliko zanimanja.
Interaktivne delavnice so pritegnile veliko zanimanja.

Po razpravi so se tudi konkretno spopadli s problemi, ki so jih opredelili v prvem delu. Sedem skupin je reševalo različne probleme in iskalo rešitve znotraj skupine, ki so bile strukturno in generacijsko mešane. Vsaki skupini je bil dodeljen trener, svoja razmišljanja in ugotovitve pa so prenesli na plakate, ki jih bomo v prihajajočih dneh razstavili v galerijskih prostorih Celjskega mladinskega centra.

Ob tej priložnosti so kot govorci v Celjskem mladinskem svetu dogodka EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO  SMO mi vsi spregovorili Ana Žekar (Društvo Parada Ponosa), David Razboršek (Zavod Vozim vendar ne hodim), Milan Ninič (letošnji dobitnik bronastega celjskega grba in prostovoljec, predsednik društva Enostavno pomagam), Marijana Kolenko (ravnateljica Osnovne šole Lava), Željko Cigler (Mestna občina Celje) in Zoran Stančić (vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji).

S skupnimi močmi in številnimi drugimi gosti so udeleženci dogodka iskali rešitve in ukrepe na izzive prostovoljstva, ki je izjemno pomembna, a pogosto zapostavljena vrednota v naši družbi.

(Foto: Matic Gabriel)

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,789 seconds.