Evropska vas v Celje pripeljala okuse in kulture Evrope (foto, video)


Evropska vas je pritegnila številne mlade, ki so z veseljem raziskovali bisere Evrope na Krekovem trgu.
Evropska vas je pritegnila številne mlade, ki so z veseljem raziskovali bisere Evrope na Krekovem trgu.

Danes, na predvečer dneva Evrope, je na Krekovem trgu potekala Evropska vas, ki je pod svojim okriljem združila 32 vrtčevskih, osnovnošolskih in srednješolskih zavodov. Dogodek, ki je v knežjem mestu utripal že trinajsto leto zapored, poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje in III. osnovne šole Celje.

Srce Evropske vasi so tudi letos predstavljali otroci, ki so z različnimi plesnimi in glasbenimi točkami ter izdelki predstavljali zanimivosti, odkrite med njihovim spoznavanjem drugih držav v Evropi. Otroci, ki v projektu sodelujejo, se učijo spoštovanja in sprejemanja drugačnosti, kar je temelj strpnega odnosa drug do drugega.

Evropska vas je namreč letos utripala skozi prizmo teme podiranje še zadnjih meja, ki obstajajo v današnji “globalni vasi”, to so meje, ki si jih ustvarjamo v naših glavah in ki večinoma izvirajo iz slabega poznavanja in razumevanja drugih.

Navdušenje nad dogodkom je izrazil Aleksander Verhovšek, ravnatelj III. osnovne šole Celje, ki mu je v čast, da je lahko njihova šola del te zgodbe. Ob tem je pohvalil prizadevanja Mestne občine Celje za podporo Evropske vasi in njihovega dela.

Bojan Šrot, Borut Pahor in Aleksander Verhovšek so z obiskovalci Krekovega trga delili svoje misli o Evropi in prispevku mladih.
Bojan Šrot, Borut Pahor in Aleksander Verhovšek so z obiskovalci Krekovega trga delili svoje misli o Evropi in prispevku mladih.
Bojan Šrot: “Mladi, bodite radovedni, raziskujte, bogatite svoje znanje …”

Evropsko vas v knežjem mestu je pozdravil tudi župan Bojan Šrot, ki se je ob tej priložnosti spomnil na veliko popotnico Almo Karlin. Bila je prava popotnica, pogumna, odprtega duha, polna radovednosti in zanimanja, željna spoznati svet, ljudi, njihove podobnosti in njihove različnosti. Ni si postavljala mej – ne fizičnih, ne tistih v glavi. /…/ Projekt mlade spodbuja k raziskovanju, odkrivanju in radovednosti, s čimer razvijajo kritičen odnos do sveta okoli sebe. S svojim vedenjem bodo kot odrasli z odprtimi očmi in rokami gledali na svet, s svojim znanjem bodo imeli moč soustvarjati svetlo prihodnost,« je otrokom in mladim dejal župan in se jim zahvalil za ves trud, ki so ga skupaj s svojimi mentorji, koordinatorji in organizatorji vložili v pripravo dogodka.

Kot osrednji govornik na prireditvi Evropska vas pa je nastopil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je naslovil prav mlade kot nosilce prihodnosti. Nagovoril jih je, da ohranijo mir in varnost, da bodo lahko tudi njihovi otroci z velikim veseljem in upanjem gledali v prihodnost. Ob tej priložnosti je izrekel tudi veliko besed hvaležnosti in pomen življenja v slogi ter sožitju. Njegov nagovor si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku:

Prav tako pa vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije, kjer smo v objektiv ujeli nekaj utrinkov z Evropske vasi.