Evropska vas v Celju 2024: dež ni pokvaril počastitve dneva Evrope (foto, video)


Minilo je 20 let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo, ki je naši državi prinesla pospešeni razvoj in napredek na vseh področjih, od ekonomskega do stanja demokracije, človekovih pravic, vladavine prava in še marsikaj drugega.

V Celju v to čast že 19 let pripravljajo tako imenovano Evropsko vas, ki je letos, natančneje, na žal deževno sredo, minula ravno v znamenju obeležitve okrogle obletnice pridružitve Slovenije uniji 27 evropskih držav.

V projektu Evropska vas je letos sodelovalo kar 40 zavodov iz Celja in okolice.

Evropska vas je projekt povezovanja, s katerim v Celju vsako leto ponosno obeležujejo 9. maj, dan Evrope. Letos ga je organizirala III. OŠ Celje.

Dan prej, v sredo, so na Glavnem trgu otroci iz vrtcev in šol celjske regije v okviru projekta Evropska vas na stojnicah predstavili članice EU in države, ki so na poti k članstvu v EU.
V Celjskem domu pa so podelili nagrade za najboljša dela učencem, ki so sodelovali v natečaju Evropa v šoli. Prireditve se je udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.

Glavni trg je bil kljub deževnemu vremenu poln mladosti in radosti. Celjski zavodi so na številnih stojnicah in odru obiskovalcem pričarali podobe, okuse, zvoke in zanimivosti skupnega evropskega prostora.

Nekaj utrinkov si oglejte v spodnjih fotografijah in video insertu.

Vir foto: FB profil Vlade RS

 

Vir foto: FB profil Vlade RS
Vir foto: Vlada RS

 

Vir foto: FB profili Vlade RS, Gibanja Svoboda, OŠ Frana Roša

Zraven so s svojo stojnico, ki je predstavljala Belgijo, tudi dijaki Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje:

Vir foto: FB profil SŠGVO

Na Evropski vasi v Celju je sodelovala tudi OŠ Frana Roša:

Fotografije kulturno in kulinarično bogate italijanske stojnice, ki so jo pripravili dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje, poglejte v članku: Dijaki Srednje zdravstvene v Evropski vasi stregli italijanske dobrote (foto)
Razstava Podobe demokracije

V okviru tedna Evrope so v torek, 7. maja, v bivši trgovini Sariko, na Glavnem trgu 8 v Celju, odprli razstavo Podobe demokracije. Gre za izbrano gradivo iz arhivov držav Evropske unije, ki jo je pripravila informacijska točka Europe Direct Savinjska v sodelovanju z Zgodovinski arhiv Celje v prostorih začasne rabe na Glavnem trgu 8 v Celju.

Zanimiva zbirka je odsevala podobnosti in hkrati raznolikost evropskih okolij, ki skupaj tvorijo in bogatijo skupni evropski prostor.

Ob začetku razstave je zbrane obiskovalce nagovorila mag. Katja Kolenc, vodja informacijske točke Europe Direct Savinjska, podrobnosti same razstave pa je temeljito predstavil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje.

Dogodek so z glasbeno spremljavo dodatno obogatili talentirani učenci Glasbene šole Celje.

Vir foto: FB profil Infopentlja

 

Vir foto: FB profil Infopentlja

 

Mladi za Celje

Dijaki I. gimnazije v Celju so se pridružili 28. izvedbi projekta Mladi za Celje – Galerija na prostem in naslikali čestitko ob 573. obletnici mesta Celje. Ustvarjali smo na temo praznovanja 20. obletnice vstopa v Evropsko unijo (1. maj 2004) in poslikali jumbo plakat, ki od 30. aprila 2024 krasi Kersnikovo ulico (ograjo Izletnika).

Vir foto: FB profil I. gimnazije v Celju