Festival prostovoljstva Celje: nagradili pet naj prostovoljcev za leto 2014 (foto in video)


festival-prostovoljstvafestival_prostovoljstva_1Celjski mladinski center je v sodelovanju z Mestno občino Celje v okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska minuli petek organiziral jubilejni, že 10. festival prostovoljstva. Letos so razglasili pet naj prostovoljcev in skupno podelili že 350. priznanje.

Uvodni nagovor na letošnji prireditvi je pripadel pooblaščencu župana Mestne občine Celje mag. Marku  Zidanšku, ki je pozdravil tovrstne prireditve in izpostavil pomen dela prostovoljcev. Slednje je pozdravila tudi direktorica Celjskega mladinskega centra Glorjana Veber.

Začetki prostovoljstva segajo dve stoletji v preteklost, kar prostovoljstvo uvršča v zgodovinsko najstarejše aktivnosti. Posameznik jo opravlja z namenom pomoči k večji kakovosti življenja v skupnosti. To pomeni, da je prostovoljec posameznik, ki prostovoljno delo opravlja po svoji svobodni volji in brez pričakovanja plačila ali neposrednih ali posrednih materialnih koristi zase, v dobro drugih ali v splošno korist.

Letošnji trije od petih naj prostovoljcev za leto 2014.
Letošnji trije od petih naj prostovoljcev za leto 2014.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Milan Ninić, naj prostovoljec leta 2011, so podelili priznanja vsem nominiranim prostovoljcem in nagrade Naj prostovoljcem leta 2014 ter se jim na tak način zahvalili za številne opravljene ure prostovoljnega dela. O prostovoljstvu je red kamero spregovorila Ivana Ristič iz Celjskega mladinskega centra:

Na letošnji natečaj je prispelo 58 prijav, med katerimi je petčlanska komisija izbrala sledeče naj prostovoljce:

Naj prostovoljka leta 2014 od 12 do 15 let je Maja Dobnik.

Naj prostovoljka leta 2014 od 16 do 19 let je Zala Podkrižnik.

Naj prostovoljec leta 2014 od 20 do 29 let je Andrej Horvat.

Naj prostovoljka leta 2014 od 30 do 60 let je Verica Štante.

Naj prostovoljka leta 2014 nad 60 let je Ljudmila Lampret Conradi.

Na dogodku so se posebej zahvalili prostovoljnim gasilcem Gasilske zveze Celje, v okviru katere deluje 14 prostovoljnih gasilskih društev. Njeni gasilci so v preteklem letu opravili približno 20.000 ur prostovoljnega dela.

festival_prostovoljstva_3

Letošnje nagrade za prostovoljce so letos prispevali turistična agencija Palma, celjska mestna knjigarna Mladinske knjige, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Thermana Laško, A-fitnes iz Dijaškega doma Celje ter podjetje Zdrav in pika.

Vabimo vas, da v spodnjem video posnetju prisluhnete izjavam letošnjih treh naj prostovoljcev za leto 2014, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z dogodka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=807]

v/t: eH

foto: Maja Podjed in eH

polsi-ure-jahanja-klik