Festival Seviqc 2016, Celje: The Curious Bards (foto, video)


DSC08435Pretekli vikend sta v sklopu festivala Seviqc Brežice Celje obiskali kar dve zasedbi in zbranim preigravali staro glasbo. Med tem ko so v petek oder Narodnega doma zavzeli člani francoske zasedbe The Curious Bards, so dan kasneje obiskovalci Stare grofije lahko prisluhnili lutnji Bora Zuljana.

Festival Seviqc Brežice je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo. Festival si je v več kot tridesetih letih delovanja utrdil svoj ugled doma kot prireditev nacionalnega pomena in se uvrstil med najpomembnejše kulturne dogodke, v svetu pa si je ustvaril status odlične in visoko cenjene prireditve ter požel priznanja umetnikov, producentov, strokovne kritike, poslovnega sveta ter ljubiteljev glasbe.

Slednjega festivala se kot udeležujejo zgolj najuglednejši umetniki, ki z vrhunskim programom skozi različne programske sklope svojim poslušalcem uspejo predstaviti evropsko in svetovno glasbeno zapuščino. Koncertni program festivala vsako leto zajema glasbeno dediščino od srednjega veka do začetka 20. stoletj, glasba na koncertih pa je izvajana z avtentičnimi inštrumenti in na avtentičen izvajalski način. V ospredju je živa umetnost, kakor pove tudi ime Seviqc: »SEmper VIva Quam Creata« ali »vedno živa kakor ustvarjena«.

V sklopu festivala sta se celjskemu občinstvu predstavili dve zasedbi – The Curious Bards in La Lyra.

BeFunky Collage

Petkov večer je tako pripadal francoski zasedbi The Curious Bards, katere glavni cilj je prikazati v novi luči pozabljen repertoar, tj. irsko in škotsko glasbo iz obdobja baroka. V ta namen je umetniški vodja ansambla Alix Boivert začel z muzikološkim in zgodovinskim raziskovalnim projektom, za katerega je preživel osem mesecev v Dublinu in ga nato nadaljeval po vrnitvi v Francijo. Zasedbo sestavlja pet glasbenikov, ki jih druži ljubezen do gelske in keltske ljudske glasbe: Alix Boivert (baročna violina), Sarah Van Oudenhove (Viole de gamba), Jean-Christophe Morel (cister), Bruno Harle (flavte) in Louis Capeille (harfa). Zasedba je tekom dvournega koncerta poslušalcem predstavila več kot 20 skladb, ki pa so s svojo irsko/škotsko naravo zbrane popeljale v oddaljene kraje sosednega otočja.

V soboto sta člana La Lyra zbrane v Stari grofiji v Celju s svojo glasbo popeljala v oddaljen čas renesanse. Bor Zuljan je s svojo renesančno kitaro ob pomoči Massimiliana Dragonija (I) na tolkalih pred poslušalci raziskoval razvoj specifičnega glasbenega jezika in tehnik, ki so se pričele pojavljati konec 16. stoletja ter so kasneje odločilno vplivale na baročno kitaro in njene naslednike.

DSC08483Kot pravijo tudi organizatorji sami, festival ni masovna prireditev. Koncerti so večinoma v manjših, vendar z vidika slovenske kulturne dediščine pomembnih prostorih. “Za nas je zelo pomembno, da vrhunske svetovne umetnike pripeljemo tudi tja, kamor sicer ne bi prišli, oziroma da do spomenikov naše kulturne dediščine ravnamo podobno, kot bi ti bili v svetovnih kulturnih centrih.” so na svoji strani zapisali organizatorji festivala. Tudi na celjskih koncertih je koncerta spremljalo nekoliko manjše število ljudi, a kot se je izkazalo ravno prav veliko za tovrstne koncerte, saj je vzdušje posledično ostalo mnogo bolj intimno in toliko bolj čudovito.

Za konec vabljeni k ogledu fotogalerije, ki je nastala na koncertu skupine The Curious Bards.

[simpleviewer width=100% height=700 id=1058]

Kristina Strašek