Fontana piv v Žalcu predčasno končala koronsko sezono

19. 10. 2020 13:00

Zaradi novih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa so bili v Žalcu prisiljeni predčasno ustaviti obratovanje Fontane piv Zeleno zlato.

“To je žalosten dan za turizem, a upamo, da bodo ukrepi ohranili zdravje ljudi,” so ob zaprtju zapisali na ZKŠT Žalec.

Minuli petek je tako skozi šest pipic žalske fontane piv steklo zadnje pivo v letošnji sezoni. 5. sezona edine fontane piv na svetu je bila kratka, saj so pipe zaradi epidemije dvignili šele 9. maja, zaradi enakega razloga pa so jo morali tudi zapreti nekaj tednov prej. Na fontani piv v Žalcu se je letos predstavilo se je 20 pivovarjev s 27 različnimi pivi, ki so vsa varjena s slovenskim hmeljem. Prodali so 22.300 vrčkov, 13.450 litrov piva, v avgustu pa je bil prodan tudi 200.000 vrček v zgodovini fontane.

Kot nam je povedal direktor ZKŠT Žalec mag. Boštjan Štrajhar, v tej “koronski” sezoni ni bilo avtobusnih izletnikov, upad tujih turistov pa je bil kar 90%. “Vseeno smo dosegli, glede na težke razmere in vse omejitve kar 50 % lanske prodaje. To za ta čas ni slabo. Navkljub vsemu pa so tudi v našem zavodu odpuščanj in danes je ne glede na karkoli, slab dan za turizem, kulturo in šport,” dodaja Štrajhar.

“V oktobru smo se v prejšnjih sezonah zabavali na Oktoberfestu in konec meseca z odmevnim dogodkom zaključili sezono. Letošnja epidemiološka situacija nam je to onemogočila. Ampak virus bomo premagali in prepričani smo, da se spomladi naslednje leto spet srečamo in nazdravimo pri fontani,” pa so zapisali na ZKŠZ Žalec.

Statistrika žalske fontane piv:
  • V prvi sezoni so v dveh mesecih (september in oktober) prodali 36 tisoč, v drugi sezoni 66 tisoč, v tretji 45 tisoč, v četrti 43 tisoč, v letošnji peti pa 22 tisoč unikatnih vrčkov za pivo. Skupaj so od prve sezone prodali že več kot 200 tisoč vrčkov.
  • Letos je bilo stočenih 13.450 litrov piva, skupaj od začetka fontane pa že blizu 100.000 litrov.
  • V letošnji sezoni je bilo na fontani predstavljenih 2o pivovarjev (štirje manj kot lani) in 27 različnih piv.
  • Ambasador fontane pa je bil Boštjan Romih.

B.S.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,219 seconds.