Franc Vindišar potrjen za državnega sekretarja na Ministrstvu za zdravje


Vlada je na včerajšnji seji potrdila imenovanje Franca Vindišarja za državnega sekretarja v Ministrstvu za zdravje, katerega ministrovanje je nedavno prevzel Janez Poklukar.

Franc Vindišar, dosedanji strokovni direktor SB Celje, bo novo funkcijo uradno nastopil v ponedeljek, 8. marca 2021.

Že prejšnji teden so v javnost prišle informacije, da si novi minister za zdravje Janez Poklukar v svoji ožji ekipi želi strokovnega direktorja SB Celje Franca Vindišarja. Včeraj pa je postalo tudi uradno, da Vindišar zapušča celjsko bolnišnico in se seli na ministrstvo. Vlada je namreč potrdila njegovo imenovanje za državnega sekretarja. Vindišar je sicer že pred dnevi zatrdil, da bo ostal v stiku s celjsko bolnišnico in se v njo po koncu mandata zagotovo vrnil. Sicer pa bo 20-odstotno še vedno zaposlen tudi v SB Celje.

Obrazložitev ministrva za zdravje ob imenovanju Vindišarja:

Franc Vindišar je študij medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani končal leta 1994. Po končanem študiju je pridobil prve delovne izkušnje kot specialist splošne kirurgije in travmatologije v Splošni bolnišnici Celje. Po končani specializaciji se je zaposlil na Otroškem oddelku kirurških strok, kjer se je ukvarjal predvsem s poškodbami otrok in mladostnikov. Leta 2006 se je zaposlil na Travmatološkem oddelku, kjer je aktiven še danes. Leta 2007 pa je postal predstojnik Oddelka za skupne potrebe kirurgije, ki ga je vodil vse do leta 2011, ko je bil imenovan za strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje.

Ima bogate izkušnje iz menedžmenta in vodenja, saj je v celjska bolnišnica tretja največja bolnišnica v državi, kjer je zaposlenih približno 2100 zdravstvenih delavcev in sodelavcev. Je tudi mednarodno aktiven in je član mednarodnega združenja, ki se ukvarja z oskrbo poškodovancev – AO, je mednarodni inštruktor ATLS (Advance Trauma Life Support). V preteklih letih je aktivno sodeloval pri organizaciji Urgentnih centrov v Sloveniji. Leta 2016 je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani uspešno zagovarjal magistrsko nalogo z naslovom »Rizičnost kronične ledvične bolezni za zlom proksimalnega dela stegnenice pri starostnikih«. V mandatih zadnjih 4 ministrov za zdravje je bil član Zdravstvenega sveta.

Vir: Ministrstvo za zdravje, foto: SB Celje