Humanitarni koncert za obsojene mariborske vstajnike pri Vodnem stolpu (foto, video)

26. 05. 2014 08:30
Brane Mihajlovič Kosta
Brane Mihajlovič Kosta

3. decembra 2012 je policija na mariborski vstaji prijela sedmerico protestnikov, ki so bili septembra lani tudi obtoženi na preživljanje sedemmesečne zaporne kazni. Odločitev Okrajnega sodišča v Mariboru je zopet sprožila številne proteste, ki pa niso obrodili sadov. Civilna Iniciativa Celja v sodelovanju z Glasbeno-literarnim društvom Aletheia iz Žalca in celjskim Špitalom za prjatle se je odločila za nekoliko drugačen koncept “protesta” in minuli petek pri Vodnem stolpu organizirala Humanitarni koncert za obsojene mariborske vstajnike, ki je zajemal okroglo mizo, zombi mašo in koncert celjskih glasbenikov.

Pred objektiv smo povabili Danija Bedrača in Zorana Dimitroviča, ki sta nam zaupala več o samem dogajanju.

 

Okrogla miza
Okrogla miza

Okrogle mize pozno popoldne so se udeležili Andrej Kurnik, dr. Franc Trček, dr. Lenart Zajc, Boris Krabonja, Sanjin Jašar, Janja Vidmar, Rok Gros in Gregor Stamejčič., povezoval pa jo je Zoran Dimitrovič. Razvila se je divja debata, ki je zajemala prav vse segmente družbenega dogajanja. Tako je Andrej Kurnik problematiziral kriminalizacijo vstajniškega gibanja, ki je kaznivo takoj, ko gre za gibanje proti oblasti, medtem ko pa so protesti v podporo Janezu Janši povsem legitimni, kot je kasneje dodal Boris Vezjak: »Kot kaže, bodo naslednje vstaje tiste, ki jih bodo organizirali Janševi podporniki pred njegovim vstopom v zapor. Bomo dovolili, da bodo oni postali vstajniki?«

Kot je dejal Sanjin Jašar, » revolucija temelji na ozaveščanju posameznika in to je proces, ki je dolgotrajen, zato pa je potrebna potrpežljivost, vztrajnost, stamina…« Ravno v tem kontekstu pa je vse odvisno od tega, kdo izjava pozive k revoluciji in kakšno moč ter namere ima.

Vprašanje pa ostaja, kako je lahko Slovenija kot družba sploh prišla do takšnega stanja. To je pojasnila Janja Vidmar med pogovorom o današnji mladini, saj meni, da si sicer želimo lepše prihodnosti, vendar smo jo povsem sami uničili. Tako se tudi pri vzgoji mladih zavedamo, da sicer imamo težave, vendar ne naredimo nič, da bi jih rešili. Degradacije pa ne doživlja le družba, ampak tudi mesto Celje iz okoljskega vidika, kot je ugotovil Gregor Stamejčič. Gre namreč za »posledico širšega družbenega sistema, v katerem živimo. Eksternaliziramo kolikor je mogoče, ekonomsko prenašamo stroške iz podjetja na ostale deležnike, Celje pa je le eno od posledic te logike.«

Nadvečenik Rok Gros
Nadvečenik Rok Gros

Simona Kropec, povezovalka programa, je po končani okrogli mizi, ki je razgalila številne problematike, ki jih prepogosto pometamo pod preprogo, napovedala čezvesoljsko zombi mašo blaženega zvonjenja, ki jo je Have the men in SELECT been told what food supplements they were taking? Yes, beginning in late 2008 when the trial was halted, all participants were told which food supplements they had been taking. daroval Rok Gros. Vabljeni k ogledu utrinka iz maše.

Dani & Sine
Dani & Sine

Po okrogli mizi o problematiki vstajništva in kratkem satiričnem delu pa je napočil čas za glasbo. Pogosto namreč glasba pove marsikaj, česar gole besede ne zmorejo. To so dokazali tudi celjski glasbeniki Vesna Prevolšek, Bori Zupančil, Jani Kovačič, Brane Mihajlovič Kosta, Matej Krajnc & Sužnji sendvičev, Sine & Dani, skupina Zeus in Flyspoon, ki so s kvalitetno glasbo in družbeno-kritično obarvanimi besedili obiskovalce Špitala za prjatle zabavali še dolgo v noč. Kljub vrhunski izvedbi samega dogodka pa ga je verjetno lahko marsikdo zapustil z grenkim priokusom, saj so ravno tovrstni dogodki tisti, ki opozarjajo na realno stanje v družbi in pozivajo k odpravi krivic, kar pa je pogosto lažje reči, kot narediti. Obstaja znan Gandhijev rek: “Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu” in morebiti ravno dogodki takšne narave skrbijo za potrebne spremembe v družbi. Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije in video posnetka iz koncertnega dela.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=584]

F/T/V: Tina Ožvald

VABIMO NA FEEL THE PHIL COLLINS TRIBUTE SHOW V ŠPITAL ZA PRJATLE – BREZPLAČNE VSTOPNICE IN POL CENEJŠA PIJAČA NA POLOVIČKA.SI

Nov velik dogodek v Špitalu Za Prjatle pri vodnem stolpu pa se bo zgodil že prihajajočo nedeljo, 1. junija. Ob 21. uri bodo namreč mladi glasbeniki odigrali koncert v čast Philu Collinsu. Vstopnice lahko po predprodajni ceni 12 € kupite v Špitalu Za Prjatle in v fotokopirnici Tomi.

Na Polovička. si pa ponujamo 8 brezplačnih vstopnic za koncert in bone za pol cenejšo pijačo v Špitalu Za Prjatle. Naročilo tukaj:

feel-the-phil-klik

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 6,730 seconds.